Uefa: Ekipam ob odpovedi zaradi covida-19 grozi poraz za zeleno mizo

Tekme bodo lahko odigrane, če bo v ekipi najmanj 13 igralcev negativnih na novi koronavirus, eden med njimi vratar.

Objavljeno
31. avgust 2020 22.15
Posodobljeno
31. avgust 2020 22.28
Slovenija bo v četrtek v Stožicah gostila Grčijo, tri dni pozneje bodo obiskali Ljubljano še Moldavci. FOTO: Mavric Pivk
STA
STA
Nogometne reprezentance bodo v ligi narodov lahko nastopale z rezervnimi postavami. Kot je danes potrdila Evropska nogometna zveza, bodo tekme lahko odigrane, če bo v ekipi najmanj 13 igralcev negativnih na novi koronavirus, eden med njimi vratar. Kot poudarjajo pri Uefi, si želijo čim več odigranih tekem.

V primeru karantene za celo ekipo se bo Uefa trudila najti nadomestni termin, vseeno pa se ekipam, ki ne bodo mogle na zelenico, lahko zgodi, da bodo tekme izgubile brez boja. »Zaradi bogatega mednarodnega koledarja je treba računati s tem, da bo za odpovedane tekme težko najti nadomestne trrmine,« so zapisali pri Uefi.


Večina nacionalnih zvez je dosegla dogovor z oblastmi


Vsako odpovedano tekmo, ki je ne bo moč odigrati v kasnejšem terminu, bodo nato ocenili kontrolna, etična in disciplinska komisija Uefe, ki bo odločala o tem, kdo je krivec za odpoved. V kolikor krivca ne bo moč določiti, bo o izidu odločal žreb.

image
Uefin predsednik Aleksander Čeferin sprejema nove pomembne odločitve iz dneva v dan. FOTO: Franck Fife/AFP


Za Uefo je zelo pomembno tudi, da je večina nacionalnih zvez z državnimi oblastmi dosegla dogovor, ki nogometašem in reprezentancam dovoljuje potovanja ne glede na omejitve za zajezitev širjenja koronavirusa, ki sicer veljajo za ostale državljane. To je edini način, da številni reprezentanti sploh lahko pridejo na zbore reprezentanc in nazaj v klub ter da posamezne reprezentance lahko odidejo na gostovanje.