UEFA ostro proti Laziu in rasističnim žaljivkam

Evropska nogometna zveza je začela disciplinski postopek proti Laziu, zaradi rasističnih žaljivk na tekmi s Tottenhamom.

Objavljeno
22. september 2012 12.15
FBL-ENG-C3-TOTTENHAM-LAZIO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Potem ko se je vodstvo Tottenhama po četrtkovi tekmi evropske lige z Laziem pritožilo zaradi rasističnih žaljivk, ki so jih italijanski navijači namenjali temnopoltim igralcem, je Evropska nogometna zveza (UEFA) že napovedala ostre kazni. Proti Laziu je zaradi posnemanja opičjega obnašanja, ki je pri navijačih postalo »priljubljen« način žaljenja, že začela disciplinske postopke.

Italijanskemu moštvu kazen bržkone ne bo ušla. Če bo komisija UEFA ugotovila, da so bili temnopolti Tottenhamovi igralci Jermain Defoe, Aaron Lennon in Andros Townsend res tarča rasističnih žaljivk, bo Lazio moral plačati vsaj 20.000 € kazni, grozijo pa jim tudi še ostrejši ukrepi, kot je denimo tekma za zaprtimi vrati. To pomeni, da bo morda Maribor igral na praznem rimskem Olimpicu.

Kot je povedal Piara Powar, vodja organizacije FARE (Football Against Racism in Europe), UEFA ponavadi ukrepa pri tretji resni kršitvi. »Lazio je šele na prvi stopnji, toda če si UEFA res želi ostro nastopiti proti tovrstnim dogodkom in poslati močno sporočilo, bo to tudi storila, ne glede na to, ali je bil to njihov prvi ali drugi prekršek,« je dejal.

Kot je še namignil, je povsem mogoče, da se UEFA takoj odloči za kazen tekme za zaprtimi vrati. »Lazio je močan klub, ki je že dolgo del evropske nogometne scene. Zato potrebuje jasno opozorilo in kazen, da se tovrstni dogodki ne ponovijo več.«