UEFA uvaja nov sistem izvajanja enajstmetrovk

Sistem »ABBA« bo Evropska nogometna zveza prvič preizkusila v izločilnih bojih včeraj začetega EP do 17 let na Hrvaškem.

Objavljeno
04. maj 2017 10.37
jer-Nogometni vratarji, žoge
J. P.
J. P.

Zagreb - Evropska nogometna zveza (UEFA) bo v izločilnih bojih evropskega prvenstva za igralce do 17 let, ki se je začelo včeraj na Hrvaškem, v dvobojih brez zmagovalca po rednem delu preiskusila nov sistem izvajanja enajstmetrovk, poimenovan »ABBA«. Moštvi strelov z bele točke ne bosta več izvajali izmenično, temveč bo najprej sprožil nogometaš ene ekipe, nato dva člana druge in znova dva igralca prve. Če po petih strelih na vsaki strani ne bo zmagovalca, se bo nadaljevalo po enakem sistemu.

UEFA se je za tovrstne spremembe odločila po opravljenih raziskavah več kot 1000 dvobojev z enajstmetrovkami, ki so pokazale, da ima zasedba, ki sproži prva, 60 odstotkov več možnosti od tekmecev. »Po raziskavah sodeč so nogometaši, ki izvajajo enajstmetrovko drugi, pod večjim pritiskom, še posebej, kadar je izid po prvih desetih strelih poravnan. Nočemo, da bi imel kateri od tekmecev prednost, z novim sistemom pa nameravamo izenačiti pritisk,« so sporočili iz UEFA.