Ugoden žreb za slovensko futsal reprezentanco

Slovenska reprezentanca v malem nogometu se bo v kvalifikacijah za EP 2016 merila v skupini 5.

Objavljeno
26. september 2014 17.30
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Nyon - Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je na današnjem žrebu v Nyonu dobila tekmece v glavnem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, ki ga bo gostila Srbija. Slovenija bo igrala v skupini 5 skupaj s Češko, Norveško in zmagovalko predtekmovalne skupine D, v kateri so Francija, Moldavija, Albanija in San Marino, poroča STA.

»Žreb je ugoden. Lahko bi bilo precej slabše. Češka je ugodna rešitev iz najtežjega bobna, Norvežani niso 'bav bav'. Ne bi smeli imeti težav, da bi zasedli prvo ali drugo mesto v skupini. Zdaj je naša naloga, da se dobro pripravimo,« je o žrebu dejal kapetan slovenske izbrane vrste Igor Osredkar.

Selektor reprezentance Andrej Dobovičnik pa je dodal: »Žreb je dober, sploh, kar se tiče prvega bobna, kjer smo si želeli Ukrajino ali Češko, ki sta ekipi našega kakovostnega ranga. Dobili smo tudi Norvežane, iz predtekmovanja pa pričakujem Francoze. Prepričan sem, da bodo s tem žrebom tudi reprezentanti dobili dodaten motiv za trdo in zavzeto delo. Če bomo pravi, imamo možnost, da zasedemo prvo mesto v skupini!«

V kvalifikacijske boje se bo skupaj podalo 46 držav, ki bodo tekmovale za 11 prostih mest. Srbija ima nastop na EP kot gostiteljica že zagotovljen. Slovenska vrsta je sicer nastopila na zadnjih treh prvenstvih stare celine, skupno pa na štirih.

Kvalifikacije bodo potekale v dveh delih. Predkrog bo na sporedu med 13. in 18. januarjem 2015, sodelovalo bo 24 ekip, ki bodo razdeljene v šest skupin. V glavni del kvalifikacij se bodo uvrstili vsi zmagovalci skupin in najboljši drugouvrščeni celotnih kvalifikacij.

V glavnem delu bo sodelovalo 28 ekip, 21 jih je že znanih, sedem pa jih bo prišlo iz predkvalifikacij. Glavni del, turnirje bodo poleg Slovenije gostile še Romunija, Hrvaška, Poljska, Slovaška, BiH, Azerbajdžan in Makedonija, bo med 17. in 22. marcem. Neposredno bodo na EP napredovali prvaki skupin. Za dodatna štiri prosta mesta pa sledi končnica 15. in 22. septembra 2015. Osem ekip (poleg sedem drugouvrščenih ekip po skupinah tudi najboljša tretjeuvrščena ekipa) se bo v dveh tekmah (doma in v gosteh) udarilo za dodatna prosta mesta.