Umrl je Vlatko Marković

V 77. letu starosti je umrl nekdanji hrvaški nogometaš in predsednik Hrvaške nogometne zveze Vlatko Marković.

Objavljeno
23. september 2013 14.27
cropix_markovic
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb -  V 77. letu starosti je umrl nekdanji hrvaški nogometaš, trener in predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) Vlatko Marković. Kot poročajo hrvaški mediji, se je Marković boril z Alzheimerjevo boleznijo in težkim vnetjem pljuč, umrl pa danes ponoči v zagrebški bolnišnici Rebro.

Marković je nogometno kariero začel pri Iskri, nato igral za Čelik iz Zenice, leta 1958 pa se preselil v zagrebški Dinamo, kjer je ostal do leta 1966 in odigral 252 tekem. Nastopal je tudi za dunajski Wiener Sport Club in Austrio.

Leta 1958 je z modrimi osvojil jugoslovansko prvenstvo in leta 1962 z njo nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Čilu in bil izbran v najboljšo enajsterico, v kateri so bili ob njem še Schrojf, Djalma Santos, Masopust, Popluhar, Pluskal, Garrincha, Amarildo, Seeler, Pele in Zagalo.

Po koncu igralske kariere se je posvetil trenerskemu poklicu. Med drugim je vodil nogometaše Zagreba, belgijskega Standarda iz Liegea, dvakrat francoske Nice, Hajduka. Večkrat je bil trener Dinama, s katerim je v sezoni 1979/80 osvojil jugoslovanski pokal. Kot trener in športni direktor je vodil tudi dunajski Rapid. V sezoni 1972/73 je z jugoslovansko reprezentanco do 23 let osvojil evropski naslov.

Bil je tudi selektor hrvaške vrste, kot športni delavec pa je bil predan HNS. Leta 1998 je sedel na predsedniški stolček hrvaške zveze, kjer je deloval do leta 2012, ko je postal prvi častni predsednik HNS. Za svoje delo v nogometu je Marković prejel številne nagrade in priznanja.