V boj za nogometni euro 2020 Bruselj, Lyon, Istanbul ...

V Bruslju že načrtujejo nov štadion, za 60.000 gledalcev, na katerem bodo gostili tudi miting diamantne lige.

Objavljeno
12. september 2013 11.16
FBL-EURO2020-HUN-UEFA-PLATINI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Za nogometno evropsko prvenstvo, ki bo prvič v zgodovini potekalo v 13 evropskih mestih, je belgijska nogometna zveza predlagala Bruselj, francoska pa Lyon.

Tekme eura 2020 bodo pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA) prvič v 13 mestih po vsej Evropi, eno od teh pa bo prizorišče polfinalnih in finalne tekme. Tako lahko članice UEFA kandidirajo za organizacijo ene od tekmovalnih skupin, ko bodo na sporedu tri tekme, ter tudi za tekme osmine finala in četrtfinale. Vsaka država bo lahko EP gostila le v enem mestu.

Belgijska zveza bo kandidirala z Brusljem, kjer bodo zgradili nov štadion. Ta naj bi sprejel 60.000 gledalcev in bo zamenjal že precej dotrajani objekt kralja Baudouina. Dodali mu bodo tudi atletsko stezo, da bodo lahko gostili tudi miting diamantne lige.

Francoska zveza bo kandidirala z Lyonom, saj ima novi veliki stadion, ki ga še gradijo, a bo končan v drugi polovici sezone 2015/16, zmogljivost za 58.000 gledalcev. A ker bo Francija že gostiteljica EP 2016, kandidatura Lyona nima veliko možnosti.

Uradno prijavo za sogostiteljstvo eura je danes oddala tudi Turčija, ki želi po neuspeli kandidaturi za OI 2020, poskusiti z Istanbulom. Podpredsednik zveze Yildrim Demirören je kandidaturo podpisal že v torek ob robu kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo 2014 med Romunijo in Turčijo v Bukarešti.

Že pred dnevi je švicarska zveza za enega od gostiteljev eura prijavila prijavila Basel, oziroma stadion St. Jakob, ki je sicer na evropskem prvenstvu leta 2008 (Švica ga je pripravila skupaj z Avstrijo), že gostil tri tekme skupinskega dela, dve četrtfinalni in eno polfinalno. Nemčija, ki je prvenstvo stare celine gostila leta 1988 in 2006, je za prihodnje prvenstvo prijavila München, Madžarska pa je v torek prijavila tudi Budimpešto, kjer do leta 2017 načrtujejo nov štadion za 65.000 ljudi.

Rok za prijavo mest gostiteljev evropskega prvenstva 2020 je danes, izvršni odbor UEFA pa bo uradno kandidate za organizacijo prvenstva sporočil konec meseca. Rok za oddajo popolnih kandidatur je 25. april 2014, UEFA pa bo 13 mest gostiteljev izbrala septembra prihodnje leto.