V Cardiffu videli, da na evropski vrh vodi le odprt mošnjiček

Juventus na razpotju: trenerja Massimiliana Allegrija, ki si srčno želi zmagati v ligi prvakov, vabi Paris St. Germain.

Objavljeno
06. junij 2017 01.58
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Realovi nogometaši in privrženci so se v ponedeljkovo jutro zbudili z »mačkom v glavi« po bučnem slavju. Juventusovi so sobotni polom prebolevali v nedeljo, da bi lahko klubski voditelji že včeraj zamenjali natančne analize s konkretnimi dejanji. Mednje sodi tudi ta, da bi še bolj odprli mošnjiček za okrepitve.

Nekaj nelagodja je bilo čutiti v taboru belo-črnih. Trener Massimilano Allegri se je soočil z vselej zmag željno sedmo silo in jo podučil: »To je norost. Kako ste lahko mislili, da je Juventus favorit proti Realu?« trener ni bil razpoložen za sproščene ocene. V nedeljo je bil že bolj pomirljiv. »Gremo naprej,« je sporočil navijačem.

Toda poznavanje Allegrijevega značaja in njegove ambicioznosti ni dalo miru nikomur, vse bolj očitno je, da je obseden z zmago v ligi prvakov. Da je zanj Juventus le klub, ki zagotavlja stabilnost. Napočil je tudi trenutek, da mora Allegri skupaj s sodelavci in vodstvom kluba do zadnje podrobnosti pretehtati, kakšne so finančne zmožnosti in v kako kratkem času lahko pomladi ter usposobi moštvo, da bi v čim krajšem času poskusil zavzeti evropski vrh.

Dan D, kot napovedujejo v Torinu, bo jutri. Sestala se bosta izvršni direktor Juventusa Giuseppe Marotta in trener. Allegrijev status ni edina točka, ki bo narekovala poletne poteze Stare dame, ki ničesar ne počne brez tehtnega premisleka in temeljite analize. Igralski odhodi in prihodi so najmanj tako vznemirljiva tema kot Allegrijev status, ki je vendarle zelo vprašljiv. Juventus si kljub svoji veličini ne more privoščiti astronomskih plač, Allegrijeva znaša 5,5 milijona evrov in je v primerjavi s kolegi pri največjih tujih tekmecih nizka. Ni pa skrivnost, da je 49-letni Toskanec iz Livorna že prejel ponudbo Paris St. Germaina z 10 milijonov evrov obteženo plačo. 

Juventus in trener, kdorkoli že bo, sta na razpotju. Stara dama je v Italiji nanizala šest »scudettov«, v Evropi je igrala v dveh finalih, taktično se je preobrazila in približala najmočnejši evropskim tekmecem, spremenila miselnost, toda da bi osvojila evropski vrh, bi morala ujeti še dva, tri izjemne nogometaše. To pa je naloga za predsednika Andreo Agnellija.

Kadrovska politika kluba bi potrebovala posodobitev. »Danes mlad, jutri šampion«, je eden od idealov, ki ga pooseblja najdragocenejši biser Paulo Dybala, toda on ne bo prinesel najprestižnejše lovorike brez najboljših. Če je kaj razkril finale v Cardiffu, je nekonkurenčno rezervno klop. Trenerjeva avtoriteta, strokovnost in sposobnosti še niso pod vprašajem, potencial moštva pač.

Juventusovi možnosti sta dve: naj nadaljuje s politiko visoke motiviranosti in energije, da zmaguje v Italiji, ali naj poseže po okrepitvah na tujem, da bi lahko začel nov projekt v Evropi. Začne pa s pogodbo s trenerjem, ki je v Torino že povabil Nemanjo Matića in bi rad Angela Di Mario, za Buffonovega naslednika bi pripravil Wojciecha Szczesnyja, dobrodošel bi bil tudi James Rodriguez, zanimiv je Douglas Costa, Federico Bernardeschi bi zapolnil kvoto domačih upov ...