V dodatne kvalifikacije le v primeru štirih zmag

Za Slovence v kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo v Braziliji ugodnih le nekaj scenarijev od 531.441 možnih.

Objavljeno
05. september 2013 19.01
SOCCER-EURO/ Switzerland's Barnetta celebrates with teammate Inler after he scored the first goal for the team during their Euro 2012 Group G qualifying soccer match against England in London
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Da je v skupini E še vse odprto, ne potrjujejo le izkušnje in nogometne zakonitosti, pač pa tudi matematika. Samo danes zvečer, denimo, je na treh tekmah teoretično možnih 27 različnih razpletov.

Nogomet je resda živa materija, razplet posameznih tekem pa je odvisen od neštetih dejavnikov, še najmanj od matematike ali verjetnosti. Toda če nekaj ni možno v teoriji, seveda ni možno niti v praksi. In Slovenija ima kljub klavrnemu začetku ciklusa za Brazilijo 2014 še nekaj teoretičnih možnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Do konca tekmovanja v skupini E je preostalo še 12 tekem, torej je teoretično možnih več kot pol milijona različnih razpletov tekem (3¹² = 531.441). Nekateri razpleti so resda veliko bolj verjetni od drugih: malo možnosti je, denimo, za to, da bi nocoj Ciper zmagal na Norveškem in/ali Islandija v Švici. Prav tako ni najbolj verjetno, da bi bila Slovenija uspešna v lovu na dodatne kvalifikacije. Pri tem se morata namreč Katančevim adutovm iziti dve ključni »postavki«: premagati morajo vse štiri preostale tekmece (Albanija, Ciper, Norveška in Švica), hkrati pa jim morajo iti na roko tudi druge reprezentance v skupini E, ki bi »morale« čimvečkrat remizirati.

Primer ugodnega scenarija, nocoj: Norveška – Ciper 1, Slovenija – Albanija 1, Švica – Islandija 1; 10. 9.: Ciper – Slovenija 2, Islandija – Albanija 0, Norveška – Švica 0; 11. 10.: Albanija – Švica 0, Islandija – Ciper 1, Slovenija – Norveška 1; 15. 10.: Ciper – Albanija 2, Norveška – Islandija 1, Švica – Slovenija 2; končni vrstni red: Švica 19, Slovenija 18, Albanija in Norveška po 15, Islandija 13, Ciper 4.

Zakaj bi morala Slovenija štirikrat zmagati? V primeru drugega mesta v skupini bi ji namreč izbrisali zmagi z zadnjeuvrščenim Ciprom, torej bi zbrala 12 točk za posebno lestvico drugouvrščenih reprezentanc. Spomnimo, v dodatne kvalifikacijah bo igralo osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc, najslabša pa ne. Brez zmage v Bernu bi imela torej le 10 točk, kar pa bi bilo verjetno premalo. V boju za Južno Afriko 2010 je bila »lestvica« drugouvrščenih reprezentanc Rusija in Grčija po 16, Ukrajina in Francija po 15, Slovenija 14, BiH in Portugalska po 13, Irska 12, Norveška 10. Kratko so potegnili Norvežani.

Trenutna »lestvica«? Grčija 13, Rusija 12, Francija in Hrvaška po 10, Avstrija in Madžarska po 8, Bolgarija in Albanija po 7, Anglija 6.

Če bi imelo več reprezentanc enako število točk, bi odločala skupna razlika v golih. Skupno razliko v golih bodo upoštevali tudi pri razvrščanju izenačenih ekip v skupinah, šele nato izkupiček z medsebojnih tekem.

Preostale tekme v skupini E, danes: Norveška – Ciper, Slovenija – Albanija, Švica – Islandija; torek: Norveška – Švica, Ciper – Slovenija, Islandija – Albanija; 11. oktober: Albanija – Švica, Islandija – Ciper, Slovenija – Norveška; 15. oktober: Ciper – Albanija, Norveška – Islandija, Švica – Slovenija.