V Katančevi reprezentanci Amerika, Evropa in Azija

Pričakovana imena na seznamu za tekmo z Malto. V boj za Rusijo 2018 dvanajst branilcev in osem nogometašev iz 1. SNL.

Objavljeno
25. maj 2017 23.29
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kdor je pričakoval, da bo Srečko Katanec na seznam reprezentantov za kvalifikacijsko tekmo z Malto uvrstil posebej neznana imena in priimke fantov, se je uštel. Slovenski selektor ni potegnil novega asa iz rokava, avtsajder s Sredozemlja bo moral 10. junija v Stožicah pasti z že videnimi aduti v majicah Slovenije.

V primerjavi z zadnjo akcijo v Glasgowu bodo izpustili junijski zbor na Brdu štirje prvokategorniki – Boštjan Cesar, Miral Samardžić, Valter Birsa in Kevin Kampl, ne bo niti poškodovanega Andraža Strune in Matica Črnica, ki v zadnjem času na Reki ni dovolj prepričal trenerja Matjaža Keka o svoji pripravljenosti. Ne bo niti nekaterih drugih fantov, ki bi jih zaradi različnih dejavnikov radi videli v reprezentanci nekateri navijači, denimo Luke Zahovića, Domna Črnigoja in Eneja Jeleniča.

Od Bostona do Anatolije

Slovenija očitno premore večji kadrovski bazen, kot bi si kdo mislil. Kljub odsotnosti deveterice, s katero bi lahko sestavili alternativno enajsterico, bo Katančevim v tekmi z Malto pripadla vloga absolutnega favorita za zmago. Na seznamu fantov, ki bodo 10. junija sprejeli zadnji izziv pred počitnicami, bo 19 legionarjev, prvič doslej pa bo A reprezentanca Slovenije sestavljena iz igralcev s treh različnih celin! Antonio Delamea Mlinar je okrepil reprezentanco prvič, odkar se je preselil v okolico Bostona, Bojan Jokić domuje na meji Evrope in Azije, na ozemlju največje celine na svetu pa igrata nogomet Nejc Skubic in Rajko Rotman, ki prebivata v centralni Anatoliji.

Zgodovinski dan za Domžale

Srečko Katanec ni pozabil niti na slovensko prvenstvo, saj je vpoklical kar osem nogometašev iz 1. SNL. Nekateri med njimi morda ne bodo dobili priložnosti, saj bo Katanec povlekel ključne kadrovske poteze šele po razpletu polfinala kvalifikacij za uvrstitev v italijansko serie A, v katerem se merita Carpi in Frosinone. Tega dvoboja bo konec še pred četrtkovim zborom reprezentance (1. junij) na Brdu pri Kranju.

Posebej velja izpostaviti domžalski delež v reprezentančni jati. »Zgodovinski dan za #NKDomzale. @zanmajer, Jure Balkovec, Miha Blažič in Matija Širok vpoklicani v reprezentanco @nzs_si! #skupajdovrha.« Tako so se denimo na družbenem omrežju tviter razveselili vpoklica kar štirih svojih nogometašev Domžalčani, ta čas četrto moštvo lige. Prvak Maribor je dobil dva poziva – na seznamu ni Aleksa Pihlerja, ki ga je selektor klical prej –, Gorica in Olimpija pa po enega. Katanec očitno močno ceni nogometno filozofijo domžalskega trenerja Simona Rožmana in telesno pripravljenost njegovih izbrancev. Tudi včeraj je izpostavil dejstvo, da »nekateri ta čas niso najbolje pripravljeni«, zato je aktiviral kar 27 reprezentantov. Kakorkoli, do tekme z Malto bodo zagotovo odpadli trije ali štirje.

Malta z najboljšimi

Tudi malteški selektor, 64-letni italijanski trener Pietro Ghedin, je že razkril imena fantov, s katerimi bo poskušal pripraviti senzacijo v slovenski metropoli. Ghedin bo pripeljal v Ljubljano svojo najmočnejšo zasedbo, v njej bosta tudi alfa in omega malteške reprezentance v zadnjih 15 letih Michael Mifsud (36 let, 122 tekem, 40 golov) in nemara najboljši napadalec Malte, 30-letni Andre Schembri, ki igra za portugalsko Boavisto.

Ob vratarjih in nogometaših iz skromnega malteškega prvenstva je Ghedin uvrstil na seznam za prihajajoči tekmi – Malta bo štiri dni pred obiskom Stožic igrala prijateljsko tekmo z Ukrajino – tudi pet legionarjev. To so branilci Myles Beerman (Rangers), Zach Muscat (Arezzo) in Sam Magri (Dover), zvezni igralec Luke Gambin (Luton) in Andre Schembri (Boavista).