V Ljudskem vrtu izziv, večji kot Triglav

Katanec in Novaković napovedala napad na Ukrajince. Tako Slovenci kot tekmeci že včeraj pod Pohorjem.

Objavljeno
16. november 2015 04.26
FBL-EURO-2016-UKR-SLO
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – »Izid 0:2 je neugoden za nas, toda nismo vrgli pušk v koruzo.« Tako bi lahko povzeli mnenja iz slovenskega tabora po prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za euro 2016 v Lvovu. Izbranci selektorja Srečka Katanca so se znašli pred izzivom, večjim kot Triglav, toda v nogometu in Ljudskem vrtu je možno vse. Prav na to stavijo kapetan Boštjan Cesar in soigralci.

Akterji slovanskega derbija za nastop na šampionatu v Franciji so pozabili na prvo tekmo pičlo uro po koncu spektakla v Lvovu. Sanjski štadion, ki ga lahko prebivalcem mesta ob meji s Poljsko zavidajo tudi najbolj ponosni Ljubljančani, je ponudil Ukrajincem bučno podporo 35.000 fanatičnih domoljubov, ob kateri so leteli po igrišču kot naviti. Ustavili so se šele pri vodstvu z 2:0, ki jim omogoča imenitno izhodišče pred jutrišnjo povratno tekmo v Mariboru.

Tako Ukrajinci kot Slovenci so krenili proti Mariboru takoj po tekmi, gostitelji so poleteli proti Mariboru celo 10 minut prej kot slovenska odprava proti Brniku – s predsednikom države Borutom Pahorjem na čelu – , četudi so prišli na letališče pozneje. Katančeva zasedba se je včeraj zbudila na Brdu, sinoči pa že prenočila na Štajerskem, kjer so reprezentanti ob 11. uri opravili tudi lažji regeneracijski trening po zahtevni tekmi. Katanec je namreč odpeljal jato v hotel Habakuk, Ukrajinci pa so namesto Moravskih Toplic raje izbrali bližnji hotel Arena, v katerem sicer pogosto biva slovenska reprezentanca do 21. leta.

Nihče torej ničesar ne prepušča naključju – slovenski selektor je želel svojim fantom čimprej zbistriti misli in jih preusmeriti v jutrišnji izziv, njegov ukrajinski kolega Mihajlo Fomenko pa reprezentantov raje ni prepustil morebitnemu proslavljanju zmage v Lvovu, mestu s 1500 gostinskimi lokali, kar naj bi bilo največ na prebivalca v Evropi.

»Znašli smo se v neugodnem položaju, toda nismo obupali. Dokler bomo imeli možnosti za nastop v Franciji, bomo naredili vse za uspeh. Kako do zmage z 2:0 ali več? V vsakem primeru bomo morali igrati bolj pogumno kot na prvi tekmi. Dejstvo, da v Lvovu nismo zabili gola, nam še otežuje nastali položaj, a bomo že izbrali pravo taktiko za morebitno vrnitev med žive. Škoda, ker smo prvi gol prejeli tako rekoč iz prekinitve, drugega pa na način, ki bi ga marsikdo označil za ofsajd. Toda to je za nami, že na letu proti Brniku smo misli preusmerili proti drugi tekmi,« nam je včeraj zatrdil selektor Srečko Katanec.

Slovenci bodo popoldne ob 17. uri preizkusili travnato površino v Ljudskem vrtu, dve uri zatem bodo spoznali mariborsko zelenico še Ukrajinci, nato se bo začelo odštevanje do jutrišnjega večera, ki bo določil četrtega potnika na euro 2016 iz dodatnih kvalifikacij. Če bo tudi pod Kalvarijo vladalo takšno vzdušje kot v Lvovu, bodo imeli Slovenci gotovo več možnosti za presenečenje kot v primeru morebitne uspavanke. In prav to vzdušje so nam drug za drugim izpostavljali reprezentanti.

Milivoje Novaković, denimo, je na naše vprašanje, kje ima reprezentanca največjo rezervo, odgovoril zelo konkretno. »V igranju nogometa. Vsak, ki ima žogo, si lahko upa več. V Lvovu smo si žogo podajali nazaj, toda treba bo tudi koga preigrati, si upati potegniti naprej. Če bomo igrali tako, bo prišla do izraza tudi naša kakovost, ki jo gotovo premoremo. Ukrajinci so nas nadigrali v vseh prvinah nogometne igre, ker so si pač upali igrati nogomet,« je bil oster Milivoje Novaković, ki je tudi sam zapravil eno priložnost za gol.

Možnosti Slovenije za udeležbo na turnirju, ki bo med 10. junijem in 10. julijem v Franciji, so po porazu v Lvovu seveda manjše kot prej, toda Novaković je razkril recept za boljšo predstavo Slovencev v Ljudskem vrtu. »Ukrajina ni tako močna, kot se je zdelo, saj smo uspešno igrali že z močnejšimi ekipami. Igrati moramo tako kot v zadnjih 20 minutah, ko je Kevin vzel žogo v noge in nam je steklo. Imeti moramo večjo posest žoge in nenehno pritiskati na njihove branilce, ki so v Lvovu dihali preveč mirno. To je vse,« je ocenil Novaković, doslej strelec 31 golov za Slovenijo.