V Ljudskem vrtu šampionsko ogrevanje

Včeraj prva tekma 30. kola 1. SNL, danes tri z vrhuncem v Mariboru, jutri še zadnja v Krškem, kjer bo gostovala Olimpija.

Objavljeno
22. april 2017 00.30
Na sliki Luka Zahović. Nogomet Celje in Maribor v Celju, 18. marec 2017 [nogomet,Celje,Maribor,Luka Zahović]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Sinočnja zmaga Gorice proti Radomljam je bila uvod v 30. kolo v 1. SNL, v katerem bo v ospredju današnji derbi vodilnega Maribora in drugouvrščenih Domžal. Danes bosta še tekmi v Celju in Kopru, nedelja pa je rezervirana za Olimpijo, ki bo prvo pomladno zmago lovila v Krškem.

Celje: Celje – Aluminij (sobota, sodnik Rade Obrenović, 17): Derbiji s tekmeci z vrha so razkrili, da je Celje enakovredno najboljšim, za preskok na višjo stopničko pa mu je manjkal prav en »skalp« močnejšega. Toda temelji za višje ambicije se postavljajo proti papirnatim avtsajderjem, kakršen je Aluminij. Kidričani prav gotovo ne bodo izvlekli dodatnih motivov iz petnih žil Celjanom, in prav zato njihove možnosti za presenečenje niso majhne. Dovolj bo tudi točka, zmaga pa bi bila že sanjski izkupiček za moštvo, v katerem bi lahko Maribor našel kakšnega pristnega Štajerca za lokalni pridih. Vsaj trije kandidati za vijolični dres so v vrhu statističnih lestvic: 9. najboljši strelec Žiga Škoflek (8 golov), 13. Lovro Bizjak (7) in drugi podajalec lige Martin Vrbanec (10). Vsi trije so skupaj stari komaj 65 let – Vrbanec 20, Škoflek 22, Bizjak 23.

Koper: Koper – Rudar (Matej Jug, 18): Za prestiž. In nič več. Kopru se tudi v drugi sezoni pod županovo taktirko v sodelovanju z menedžerjem računi ne bodo izšli. Kakšna bo prihodnost, mar vnovično zbližanje z vrhom ali nadaljevanje mešetarjenja in zapostavljanja domačih fantov, je odvisno tudi od licenčne komisije. Koprčani so hvaležni tekmeci Velenjčanov (0:2, 1:4. 2:2 so izidi v tej sezoni), ki imajo v nogah veliko dinamita, a premalo zmagovalnih golov. In še po sledeh govoric: Zlatko Zahović je že nagovoril Johna Maryja za selitev v Ljudski vrt.

Maribor: Maribor – Domžale (Dragoslav Perić, 20.15): Novega naslova vijoličnih ne morejo preprečiti niti Domžalčani. Lahko samo zavlečejo slavje za teden ali dva, pri čemer morajo pod Kalvarijo uprizoriti eno od svojih najboljših predstav, podobno zadnji jesenski, ko so Mariborčanom zadali zadnji ligaški poraz. Spomladi še niso blesteli, a tudi Mariborčani niso bili navdušujoči. Igrali so tekmovalno in za točke. Zdaj igrajo še za Luko Zahovića, kar priznavajo. Zahović ml. je na poti dosežka, ki se ni posrečil niti očetu – da bo najboljši strelec 1. SNL. Športni direktor bo za sina kajpak storil vse, kar je v njegovi moči, vmes pa bo še dopolnjeval kadrovsko zasedbo za naslednjo sezono, v kateri naj bi bil tudi domžalski kralj prostih strelov Jure Balkovec. Ne bo poceni, a vse manj učinkovitega po količini pobegov in predložkov na levi strani Mitjo Vilerja bo težko prekosil.

Krško: Krško – Olimpija (nedelja, Miran Bukovec, 16.55): Največ domišljije vzbuja daljša odsotnost Milana Mandarića. Kar preveč, predsednik Olimpije še ni izobesil bele zastave in je še ne namerava. Zakaj bi se potem prizadeval za prihod Argentinca slovenskih korenin Andreasa Vombergarja, ki zabija gole v 3. ligi? Brez težav, morda v večjih, kot je Olimpija, ni niti Krško. Boja z Aluminijem za 8. mesto ne sme izgubiti, kar vedo tudi tuji vlagatelji, saj bi morali potem poiskati nov klub za odlaganje mladih igralcev. Nekaj med njimi je zelo obetavnih. Z neodločenim izidom v Stožicah v 21., zadnjem kolu prvega dela sezone se je začel Olimpijin niz brez zmag. Ni se še rešila iz krize, a je iz tekme v tekmo bliže prvi zmagi. Pri čemer sploh ni pomembno, kakšne kakovostne ravni je tekmec.