V Ljudskem vrtu spet dan odprtih vrat

1. SNL: zmagoslavje Domžal v Mariboru, Ankaran v Krškem do točke po sporni enajstmetrovki.

Objavljeno
14. marec 2018 00.37
11 Luka Zahović (NK Maribor), 22 Ajdin Mulalić (NK Domžale), 13.3.2018, Maribor [luka zahovič, ajdin mulalić, nk maribor, nk domžale, nogomet, prva liga]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Državni prvak Maribor je v derbiju 23. kola 1. SNL doma izgubil z Domžalami z 1:2 (0:1) in zdaj ob enakem številu tekem za Olimpijo zaostaja 4 točke. Domžale so hodile po robu. Namesto, da bi do tal potolkle vijolične, so se na koncu krčevito branile in srečno ubranile prednost. Olimpija danes gosti Rudarja. 

Z atraktivnim projektilom z 10 m je Matija Širok načel vijolično mrežo že v 10. minuti. Spet spremenjena mariborska enajsterica, v kateri je prvič v sezoni igral Marko Šuler, v vlogi zadnjega zveznega igralca pa je dobil priložnost Amir Dervišević, je bila nerodna. Domžalčani so pridoma izkoriščali boljšo uigranost in samozavest, a so tudi trepetali. Vijolični so si priigrali dovolj priložnosti, da bi se lahko vrnili v igro, pa čeprav bi tudi gostje lahko marsikatero akcijo izpeljali veliko bolje in predvsem bolj učinkovito.

Glavni negativec, nesrečnež ali osmoljenec, kakor komu paše, je bil znova Luka Zahović. Mariborski devetici resnično nič ne gre od nog, včeraj je zgrešil tudi prazna vrata s štirih metrov. Kar klical je težave Mariboru, ki se je v zanko ujel tudi na začetku drugega polčasa. Amedej Vetrih je na desno stran pravočasno podal Agimu Ibraimiju (ob vrnitvi v Ljudski vrt po »izgnanstvu« pred dvema letoma je prejel spominsko fotografijo), ki je nesebično podal pred vrata Lovru Bizjaku in ta je z nekaj nespretnosti žogo le porinil v prazna vrata.

Desna obrambna stran je bila slabost Maribora. Šuler in Mitja Viler se nista ujela, a slab dan obeh izkušenih mož le ni bil kriv za nov fijasko v Ljudskem vrtu. Predvsem neučinkovita igra in neposrečene taktične odločitve z izbiro moštva so zapeljale v prvi letošnji poraz, ki je pomenil, da je Maribor v Ljudskem vrtu letos izgubil že sedem točk.

Kot v prejšnjih tekmah je imel svojih nesrečnih »pet minut« Jasmin Mešanović. Enkrat je zatresel vratnico, drugić sodnik Andrej Žnidaršič ni v 77. minuti z izključitvijo po prekršku nad Bošnjakom kaznoval zadnjega branilca Gabra Dobrovoljca. Z igralcem več bi imel Maribor ob vse večjem pritisku še dovolj časa za zasuk. A na drugi strani se je osmešil tudi Bizjak, ki je v dvoboju ena na ena z vratarjem Jasminom Handanovićem streljal kot največja neroda, daleč mimo vrat.

Dare Vršič je v 89. minuti z mojstrskim golom še vlil nekaj upanja med vijolične, toda časa je bilo na koncu le premalo. Pa čeprav je bilo še nekajkrat vroče pred domžalskimi vrati. Tudi Handanović je imel izenačenje »na glavi«.

»Vseskozi smo imeli pod nadzorom tekmo, napeto končnico pa smo zakuhali sami,« pa je sedmo zaporedno zmago Domžal pospremil trener Simon Rožman.