Namesto sprehoda polom prvaka

V 19. kolu 1. SNL je Triglav v Ljudskem vrtu spet premagal Maribor. Tabor in Aluminij brez zmagovalca, Celje ugnalo Muro. Jutri v Sp. Šiški in v Domžalah.

Objavljeno
30. november 2019 22.40
Posodobljeno
30. november 2019 23.21
Nekdanji nepogrešljivi Mariborčan Aleš Mertelj (desno) je odlično opravil svoje obrambne naloge in zasenčil tudi dvakratnega najboljšega strelcvca 1. SNL Luko Zahovića. FOTO: Tadej Regent/Delo
 
B. B., G. N.
B. B., G. N.
Ljubljana - Triglav je sezono začel s senzacionalno zmago v Ljudskem vrtu, danes jo je ponovil. Julija je prvaka premagal z 2:1, zdaj je bil še prepričljivejši z 2:0. V prvih tekmah 19. kola 1. SNL se je Aluminij izognil porazu v Sežani, Celje pa je z 1:0 premagalo Muro.

Vodilna Olimpija ima jutri veliko priložnost, da si tekmo pred koncem priigra še »naslov najboljšega« v prvem delu sezone po naslovu prvaka prve polovice. Če bo v mestnem derbiju premagala Bravo, bo Mariborčanom pred zadnji jesenskim dejanjem sredi tedna ušla na pet točk. 

Rudija Požega Vancaša obšla slabost
Po tekmi se je nogometaš Maribora Rudi Požeg Vancaš zgrudil na tla in obležal. Za nekaj trenutkov je izgubil zavest. Takoj je posredovala mariborska zdravniška služba in ga spravila k sebi. Belokranjec je ob pomoči fizioterapevtov odkorakal z igrišča, a se ni počutil dobro.
 


Kranjčani so bili v živahni predstavi srečnejši, spretnejši in bolj zbrani, povrhu so imeli v moštvu od Olimpije posojenega zveznega igralca Gorana Brkića, ki je bil ključni režiser presenetljive kranjske zmage. Pri prvem golu je mariborski vratar Kenan Pirić žogo odbil v vratnico po Brkićevem strelu z 20 m. Najhitrejši pri žogi je bil Gaber Petric in jo z bližine porinil v mrežo. Drugi gol je bil mojstrski. Srb je s 25 m meril in zadel levi zgornji kot Pirićevih vrat.

V prvem polčasu so bili Mariborčani sicer boljši tekmeci, najbližje golu je bil Dino Hotić že v tretji minuti.

Trenerja sta povedala:
Darko Milanič: »Začeli smo nevarno, Hotić je takoj minuti imel dve priložnosti. Tudi potem smo brez težav prihajali do položajev, ko bi morali z natančnejšo podajo opraviti več. Veliko prometa smo imeli, kar nam je dajalo občutek, da se bomo sprehodili. A ni bilo tako. Dva gola smo prejeli, pa vseeno. Ves drugi polčas smo nizali priložnosti. Ampak, če bi igrali ne vem še koliko časa, ne bi zabili.«

Vlado Šmit: »Pripravili smo se enostavno. Fantom sem rekel, da igramo proti najboljšemu klubu v Sloveniji in da nimajo česa izgubiti. Da gremo igrati in da se samo povleči v obrambo ne smemo. Vse je delovalo odlično. Malo me je bilo strah, da ne bi na začetku drugega polčasa hitro prejeli gol, ker smo tudi proti Olimpiji imeli prednost dveh golov, a nato prejeli tri. Toda bili smo pogumni in vzeli velike, velike tri točke.«


Mariborčanom v 2. polčasu kljub silovitim pritiskom ni uspevalo veliko, pred vrati razpoloženega vratarja Jalna Arka je bilo pogosto zelo vroče, toda v nasprotnih napadih bi Gorenjci lahko zabili še kakšen gol več. Brkić je zatresel vratnico, Martin Milec je z golove črte odbil strel Filipa Jankovića, Tilnu Mlakarju pa je po dolgem šprintu zmanjkalo sape za učinkovit zaključek dvoboja iz oči v oči s Pirićem.

image
Najboljši strelec Aluminija Ivan Leko (št. 11) je bil v skoku nižji od najboljšega strelca Sežancev Predraga Sikimića, a je s svojim sedmim ligaškim golom Kidričanom prinesel točko. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Izidi


Maribor : Triglav 0:2 (0:2)


Štadion Ljudski vrt, gledalcev 2500, sodnik Asmir Sagrković (Vrhnika).

Strelca: 0:1 – Petric (28), 0:2 – G. Brkić (38).

Maribor: Pirić, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Dervišević, Cretu (od 46. Kotnik), Požeg Vancaš (od 90. Kramarič), Hotić, Mešanović (od 46. Tavares), Zahović.

Triglav: Arko, Rogelj, Milanović, Arh-Česen, Mlakar (od 90. Vuković), Mertelj, G. Brkić (od 77. Aliaga), Kryeziu, Tijanić, Janković, Petric.


CB24 Tabor : Aluminij 1:1 (1:0)


Štadion Rajko Štolfa, gledalcev 400, sodnik Bojan Mertik (Odranci).

Strelca: 1:0 – M. Babić (44), 1:1 – Leko (57).

CB24 Tabor: Rener, Ristić, Nemanič, Zebić, Salkić, Mihaljević (od 81. S. Babić), Krivičić, Sever (od 80. Milošev), M. Babić, Bongongui, Sikimić.

Aluminij: Kovačić, Pantalon, Martinović, Vrbanec, Kontek (od 70. Čermak), Petrovič, Jakšić, Amuzie, Klepač, Leko, Živković.


Celje : Mura 1:0 (1:0)


Arena Z'dežele, gledalcev 1050, sodnik Nejc Kajtazović (Kranj).

Strelec: 1:0 – Božić (31).

Celje: Rozman, Travner, Ćalušić, Zaletel, Stojinović, Plantak, Benedičič, Lotrič (od 90. Štusej), Kerin (od 63. Koritnik), Božić, Vizinger.

Mura: Obradović, Pucko, Karamarko, Maruško, Kous, Kouter, Šporn, Horvat (od 58. Karničnik), Šušnjara (od 68. Žižek), Bubnjar (od 61. Cipot), Maroša.

Nedelja


Bravo – Olimpija 13.00

Domžale : Rudar 15.00


Vrstni red: Olimpija 39, Maribor 37, Aluminij 35, Mura 32, Celje 31, Triglav 20, CB24 Tabor in Domžale po 19, Rudar 7.