Švicarji v Ljudskem vrtu z novo podobo

Švica pred kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo: selektor Vladimir Petković zaupa legionarjem.

Objavljeno
07. oktober 2014 20.17
SLOVENIJA LJUBLJANA 07.09.2012 VESELJE SVICARSKIH NOGOMETASEV FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Kaj pripravlja selektor Švice Vladimir Petković? Po domačem porazu z Anglijo (0:2) ob svojem krstnem nastopu na klopi švicarske nogometne reprezentance bi v Sarajevu rojeni strokovnjak lahko za jutrišnji kvalifikacijski dvoboj za EP v Ljudskem vrtu pripravil tudi kakšno presenečenje. Petković nekaj »kuha«, saj je pred mediji zaprl treninge.

Verjetnost, da bi Petković proti Sloveniji uporabil enako taktično postavitev (4-3-3) in začetno enajsterico, je minimalna. Proti Angliji so igrali: Sommer; Lichtsteiner, Djourou, von Bergen, Rodriguez; Behrami, Inler, Xhaka; Shaqiri, Seferović, Mehmedi. Enainpetdesetletni švicarski selektor podobno kot Srečko Katanec ni izkoristil avgustovskega termina tekem za spoznavanje ali uigravanje moštva po njegovih zamislih. Posledično je bil izkupiček z Anglijo slab, čeprav poraz z 0:2 ni sodil v kategorijo presenečenj, kot Slovenije v Estoniji. Toda reprezentanco, ki se je na mundialu v Braziliji uvrstila v osmino finala, v kateri jo je po podaljšku izločila Argentina, je potisnil v položaj, ko bi še en poraz in povrhu proti tekmecu za vrh lestvice že pošteno načel vzdušje v moštvu.

Tudi Petkovića tarejo podobni dvomi kot Katanca. Povezani so z izbiro reprezentantov in vprašanjem, komu naj bolj zaupa: najboljšim v švicarski ligi ali legionarjem. Selektorjev izbor je jeziček na tehtnici prepričljivo nagnili na stran »tujcev«. Toda nogometni strokovnjaki v Švici na ta trend ne gledajo z jezo, češ da selektor podcenjuje ligo ali da je to negativno sporočilo za švicarske igralce, temveč poudarjajo, da ima na voljo izjemno kakovostne legionarje, ki igrajo v najmočnejših ligah. Pri čemer je njihov najmočnejši adut Xherdan Shaqiri tako rekoč odvečen igralec pri Bayernu, zato je v reprezentanci še toliko bolj motiviran. Shaqiri, ki je bil pred dvema letoma najboljši posameznik tekme proti Sloveniji v Stožicah, bo v petek dopolnil 23 let.

Na seznamu triindvajseterice sta bila le dva »Švicarja« ali eden manj kot na prvem dvoboju z Anglijo. Prvi je član Young Boys Steve von Bergen, ki je bil nekoč soigralec Josipa Iličića in Jasmina Kurtića pri Palermu, drugi pa Baslov branilec Fabian Schär. A slednji je zaradi poškodbe že odpadel. Pod taktirko bivšega selektorja Ottmarja Hitzfelda je iz »Super lige« v povprečju reprezentanco dopolnjevalo po 5,7 nogometašev. Na svetovnem prvenstvu jih je švicarsko ligo zastopalo sedem.

Petković je za tekmi proti Sloveniji in San Marinu izbral naslednje igralce: vratarji: Sommer (Borussia Moenchengladbach), Bürki (Freiburg), Hitz (Augsburg); branilci: Lichtsteiner (Juventus), Von Bergen (Young Boys), Fabian Lustenberger (Hertha), Senderos (Aston Villa), Djourou (Hamburg), Moubandje (Toulouse), Rodriguez (Wolfsburg), Widmer (Udinese); zvezni igralci: Behrami (Hamburg), Džemaili, Inler (oba Napoli), Fernandes (Rennes), Xhaka (Borussia Mönchengladbach), Kasami (Olympiakos), Barnetta (Schalke), Shaqiri (Bayern); napadalci: Seferović (Eintracht Frankfurt), Drmić (Bayer Leverkusen), Frey (Lille), Mehmedi (Freiburg).