V NHL vse večje izgube zaradi »lockouta«

Zaradi prekinitve dejavnosti v NHL naj bi izgube prihodkov znašale do 100 milijonov ameriških dolarjev.

Objavljeno
03. oktober 2012 13.17
ICE-HOCKEY/RUSSIA-OVECHKIN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - V severnoameriški hokejski ligi so pogajanja med vodstvom in sindikatom igralcev zaenkrat na mrtvi točki, zato se začetek sezone v NHL vse bolj odmika v prihodnost. Sezona bi se s pripravljalnimi tekmami morala začeti 11. oktobra, a je vodstvo že odpovedalo vse pripravljalne tekme.

Ob tem pa vodstvo skrbijo tudi velike izgube, ki ga bo NHL utrpelo zaradi »lockouta«. Tako naj bi zaradi izgubljenih prihodkov v preklicanem pripravljalnem obdobju lahko znašala kar 100 milijonov ameriških dolarjev.

Torkov dvourni sestanek predstavnikov lastnikov klubov in igralcev v New Yorku ni prinesel želenega napredka. Po zadnjih neuspešnih pogajanjih pa tudi niso načrtovani novi sestanki, saj pogajalci niso določili novega datuma, ko bi se lahko znova usedli za skupno mizo. Na podlagi takšnega razpleta dogodkov je v prihodnjih dneh pričakovati že prve odpovedi tekem.

Delo v NHL se je po izteku prejšnje pogodbe ustavilo 16. septembra, od takrat pa vse v povezavi z NHL stoji na mestu, saj so lastniki igralcem preprečili dostop do igrišč, dokler ne bo dosežen dogovor. Jedro spora med stranema je seveda delitev dobička - NHL pričakuje in zahteva znižanje deleža igralcev pri deljenju finančne pogače v ligi, hokejisti pa ne pristajajo na znižanje plač.

Lastniki moštev prek vodstva lige morajo z združenjem igralcev po izteku stare skleniti novo kolektivno pogodbo, s katero bodo določili, kolikšen odstotek vseh bruto letnih prihodkov, povezanih z ligo, je namenjen za plače športnikov. Pri prihodkih so všteti vstopnine, koncesije, medijske pravice, pokroviteljska sredstva, prodaja dresov in preostalih izdelkov.