V Novi Gorici za evropske evre

Nogomet: Dve tekmi velikonočnega 29. kola v 1. SNL bosta danes, tri v ponedeljek.

Objavljeno
14. april 2017 21.30
35 DEFENDI Rodrigo (NK Maribor), 10 BURGIČ Miran (NK Gorica), 22.10.2016, Maribor [rodrigo defendi, miran burgič, nogomet, nk maribor, nk gorica]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Velikonočno 29. kolo 1. SNL bo razdeljeno na soboto in ponedeljek. Vrhunca bosta danes. Najprej bo v Novi Gorici derbi za 4. mesto, zvečer pa še posladek v Velenju, kjer gostuje Maribor. Druge tekme bodo pojutrišnjem, zadnja v Stožicah, kjer bodo gostovale Radomlje.

Gorica – Celje (sobota, sodnik Bojan Mertik, 18):
Ne odlašaj na jutri, kar lahko opraviš danes, je pregovor, ki bi si ga želeli v prakso preliti Goričani. Lepšega prazničnega kosila ob šunki in potici si ne bi mogli priigrati, kot če bodo premagali najresnejšega tekmeca v boju za četrto in zadnjo evropsko vstopnico. Zmaga praktično zagotavlja prav dragoceno uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo in najmanj začetnih 210.000 evrov. Da, vse se vrti okoli denarja, zato so celjske dvorne igre prinesle nov vodstveni kader. Če bodo županovi možje zmogli iz žepov ukrajinskih upraviteljev izvleči obljubljene novce, bodo Celjani športne ambicije poskušali uresničiti v naslednji sezoni. V tej so nekoliko zamudili, toda postavili so temelje za kaj več kot le št. 3. na slovenski lestvici.

Rudar – Maribor (Asmir Sagrković, 20.15): Posladek kola. Razbremenjeni Velenjčani lahko do konca prvenstva igrajo za čisti užitek. Predvsem pa za bogatejše delodajalce, med katerimi je tudi Maribor. Novi prvak bo potreboval pomladitev in Ob jezeru bo morda našel zamenjave za veterane. Ki povrhu s plačami s petmestnimi številkami kar pošteno motijo na pol prazno ali pa napol polno blagajno. John Mary, Dominik Glavina sta najbolj vroča napadalca v SNL, čeprav se zdi, da sta za vijolične že nedosegljiva naložba. Pa tudi postavni štoper Jean Claude Billong. Mariborski nogometaši so v krizi, strokovni štab pa je v svojem in namišljenem svetu. Z odličnostjo, ki jo vidi trener Darko Milanič, v dobro voljo spravljajo tekmece. In naj še kar traja, upajo tudi pri Rudarju.

Aluminij – Koper (ponedeljek, Darjan Kovačič, 18): Vsi trije dvoboji v tej sezoni so bili izenačeni, več sreče so imeli Koprčani. Aluminij pa še ni bil tako blizu – po kakovosti igre in formi – prve zmage in sploh prvemu golu. Prinaša mu več kot gostujočemu moštvu, ki je »favorit« takrat, ko tekmec igra, on pa čaka. Pa še sporočilo za NZS. Aluminij si zasluži del pomoči od Čeferinovih evrov za postavitev žarometov.

Domžale – Krško (Roman Glažar, 18):
Krško ni Krka in tudi Radomlje ne. Več bo treba pokazati in predvsem zadevati. Domžalčani se tega zavedajo. Vprašanje je, če je drugo mesto vreden izziv iger na polno. Nevarnost je, da bi na koncu ostali brez drugega ali celo tretjega mesta in glavne želje – pokalne lovorike. Krško bo tekmovalno, osmo mesto in neposreden obstanek je ogrožen.

Olimpija – Radomlje (Dejan Balažič, 20.15):
Kaj dan ali ura, vsaka minuta počitka je bila za Olimpijine nogometaše po nizu treh tekem s pokalnim vrhuncem v Ljudskem vrtu pod taktirko trenerja Safeta Hadžića vredna suhega zlata. Toliko je vredna tudi prva ligaška zmaga v drugem delu sezone. Reci in piši, nanjo čaka sedem tekem in debelih osem z zadnjo v minulem letu vred. Pot do nje bo znova sila trnova in vse prej kot igriva. Če je ne bo, se bodo mrki obrazi, nejevolja, intrige in druge negativnosti hitro vrnile v zeleno-beli ustroj. Dobra vest je, da se bosta naslednji teden v polni ritem treningov vrnila Danijel Miškić in Kingsley Boateng.