V polni sestavi: tudi z Novakovićem in Kamplom

Danes opoldne bo Srečko Katanec zbral reprezentanco za tekmi z Albanijo in Ciprom, Matavž bo nared, Jokić pod vprašajem.

Objavljeno
02. september 2013 01.33
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Srečko Katanec bo danes točno opoldne tudi formalno začel operacijo z naslovom, Kako do šestih točk v tekmah z Albanijo in Ciprom. V petek zvečer (20.30) se bo v Stožicah predstavila veliko močnejša Slovenija kot nazadnje na Finskem. Vse boljša Albanija bo tekmec po meri.

Slovenski reprezentanti so v minulih tednih spet igrali vidnejše vloge v svojih klubih, večina med njimi je že v polnem pogonu, posebej razveseljivo je tudi, da se v jato vračata Milivoje Novaković in Kevin Kampl, ki sta junija tako močno preporodila Katančevo zasedbo v Bielefeldu in Reykjaviku.

Novaković, daleč najboljši strelec (21) med pisci druge slovenske nogometne pravljice, se v Slovenijo ne bi mogel vrniti boljše volje. Potem ko je njegova Omiya Ardija nazadnje zmagala prav z njegovimi goli daljnega 10. julija in odtlej – ob njegovi daljši odsotnosti zaradi poškodbe – nanizala osem zaporednih porazov, je v soboto prekinila niz v optimalnem trenutku. Padla je vodilna Yokohama, Omiya pa se je z novimi tremi točkami spet vključila v boj za azijsko ligo prvakov. Prav Novagol je bil režiser zmagovite akcije v 42. minuti tekme. »Lepše mi ne bi mogel podati,« je potrdil tudi njegov soigralec Watanabe. Omiya je tokrat igrala v modelu 4-1-4-1 z Novakovićem v konici napada: šlo je za čvrsto in kompaktno igro, z zelo zgoščeno postavitvijo na sredini igrišča.

Katanec pred današnjim zborom na Brdu pri Kranju nima večjih kadrovskih težav, čeprav drži, da visi pod vprašajem nastop standardnega levega bočnega aduta Bojana Jokića. Njegov Villarreal kot za stavo melje tekmece v španskem prvenstvu in je ta čas ob boku madridskemu Realu, toda brez Jokića, ki si je na prijateljski tekmi v Turkuju natrgal stegensko mišico in v zadnjih dneh vadi le delno. Dejansko le nabira kilometre s tekom in hitro hojo.

Močan udarec v mišico je na sredini tekmi med Milanom in PSV prejel tudi Tim Matavž, toda ne gre za nič hujšega. Tim bo nared že danes ob 17.30, ko bodo fantje opravili prvi skupni trening med »operacijo Albanija«. Vsi drugi naj bi bili na voljo selektorju Katancu, ki do petkovega večera načrtuje pet treningov v Kranju in Stožicah. Dejansko bodo že popoldne vsi zbrani na štadionu Triglava, le Jokić ne, ki bo prispel v Slovenijo pozneje prek letalske linije Valencia-Trst.

Med tistimi, ki bodo že prej v Sloveniji, bo Kevin Kampl, ki ga na Finskem ni bilo v ekipi. Kampl je bil akter akcije za Salzburgov gol v derbiju z Rapidom, a točka na Solnograškem je za »bike« premalo.

Izpostaviti velja še bitko za položaj centralnega branilca ob Branku Iliću, ki ga je Katanec že izbral za enega od štoperjev. V igri za položaj kaznovanega Boštjana Cesarja so Siniša Anđelković, Dominic Maroh (tokrat je v Kölnu igral na levi strani) in Dejan Kelhar.

De Biasi brez štirih Albancev

Tudi albanski selektor Gianni De Biasi je razkril seznam reprezentantov, na katere bo računal v petek v Stožicah in naslednji torek v Reykjaviku. Na njem ni štirih igralcev (Lila, Mavraj, Sadiku, Kukeli), ki so lani v Tirani premagali Slovenijo z 1:0 (Roshi). Albanci za tekmi s Slovenijo in z Islandijo, vratarji (3): Ujkani, Agolli (Palermo), Berisha (Lazio), Shehi (Skenderbeu); branilci (9): Teli (Karabah), Dallku (Vorskla Poltava), Cana (Lazio), Arapi (Skenderbeu), Lila (Verona), Husaj (Empoli), Osmani (Teuta), Curri (Užgorod); zvezni igralci (12): Bulku (Sepahan), V. Basha (Sion), Gjasula, Vajushi (Litex), M. Baša (Torino), Abraši, Gashi (Grasshoppers), Kace (PAOK), Rama (Valladolid), Roshi (FSV Frankfurt), Lilaj (Skenderbeu), Villa (Giannina); napadalci (4): Salihi (Jiangsu), Cani (Carpi), Januzi (Vorskla Poltava), Mehmeti (Olhanense).