V portugalskem nalivu Maribor ni več avtsajder

Evropska liga: nocoj ob 21.05 bo slovenski prvak v Bragi igral četrto tekmo v skupini H in lovil senzacionalno prvo zmago.

Objavljeno
03. november 2011 07.45
Posodobljeno
03. november 2011 07.45
Gorazd Nejedly, Delov poročevalec iz Brage
Gorazd Nejedly, Delov poročevalec iz Brage
Braga – Mariborski optimizem v evropski ligi ne pojenja navkljub negativni bilanci v dosedanjih treh tekmah. Po dveh porazih in neodločenemu izidu bo danes na svojem drugem gostovanju v skupinskem delu tekmovanja, v Bragi, poskušal pripraviti senzacijo. A v to kategorijo ne sodi le zmaga, pač pa tudi neodločen izid. V drugi tekmi skupine se bosta pomerila Birmingham in Brugge.

Nič kaj prijazno vreme ni pričakalo vijolične nogometne odprave v deželi, kjer o poveljniku športnega ustroja moštva izpod Kalvarije, Zlatku Zahoviču, govorijo z izbranimi besedami. Na letališču v Portu sicer še ni padal dež, toda za ta čas neugodne vremenske razmere ob atlantski obali (velika oblačnost, padavine, močan veter) niso nič kaj neobičajnega. Prej nasprotno.

Občasni nalivi kot iz škafa so v mariborski tabor vlili celo nekaj več optimizma, saj je znano, da gredo takšne razmere v prid na papirju slabšim tekmecem in omejijo kakovostno razliko. Zato je marsikdo takoj pomislil, da razmere, podobne tistim iz Ljudskega vrta, z izjemo nizkih temperatur, ki se tukaj sukajo in naj bi se tudi nocoj okoli 15 stopinj Celzija, Mariborčanom res dajejo nekaj več možnosti, kot bi jih imeli sicer. A trener Darko Milanič je menil, da iz te moke ne bo kruha. »Hitro igrišče ne bi smelo biti ovira, ker smo ga vajeni tudi iz Ljudskega vrta. In tudi, če bi počasna žoga lahko predstavljala oviro, bi gostitelji takoj ukrepali. Travnato površino bi takoj pripravili tako, da bi žoga na njej dobesedno drsela in švigala.«

Milaničevi načrti so bili in bodo vse do sodnikovega žvižga za začetek dvoboja ob 21.05 bolj ali manj povezani s tem, da igralce pripravi in motivira za še močnejšega tekmeca, kot je bil v Mariboru. Prepričan je bil, da je celo namerno Mariborčanom puščal veliko prostora. »Hoteli so nas prelisičiti iz nasprotnih napadov. Da nas niso, smo bili krivi mi, ker smo delovali zelo dobro in tekmecu nismo dopustili, da bi uveljavil svoj načrt. Ampak v tej tekmi pričakujem še boljše Portugalce, kar pomeni še več zahtevnega dela,« je razmišljal trener, ki ima v povratniku na evropsko sceno po odsluženi kazni Aleksandru Rajčeviču močnega aduta.

»Na tribuni je bilo težje kot na igrišču in komaj sem čakal, da se bom lahko vrnil,« je povedal Koprčan, ki je proti Olimpiji pokazal odlično igro. Toda ligaški derbi naj bi povzročil tudi nekaj škode, mar ne? »V ponedeljek so bile noge trde, psihološko tudi še ni bilo vse v najlepšem redu. V torek je bilo že bolje, ko bo šlo zares, pa ne bo več čutiti posledic. Za nas je bilo najpomembnejše, da smo se psihološko osvežili in to smo tudi storili,« je odgovoril Milanič, ki o udarni zasedbi, kot je v njegovi navadi, ne govori veliko. V zvezni vrsti naj bi namesto nedeljskega junaka Gorana Cvijanoviča igral Zoran Lesjak. Toda vijolični imajo manjši problem, o katerem ne govorijo na glas. Povzroča ga neučinkovita igra Marcosa Tavaresa, ki se sicer trudi, toda Brazilec nikakor ne more ujeti forme. Milanič to težavo za zdaj še skriva, a statistika je kruta: Tavares v Evropi še ni imel tako dolge strelske suše – nazadnje je zadel v povratni tekmi kvalifikacij za ligo prvakov v Mariboru proti Maccabiju.

Nastanjeni v Guimaraesu

Simbolika ali naključje? Mariborski nogometaši so se na Portugalskem nastanili v Guimaraesu in ne v Bragi. Med mestoma sicer ni velike razdalje, okoli 25 kilometrov, druži ju tudi bogata kulturna dediščina, pri čemer je Braga vendarle zgodovinsko močnejša, saj je bila prva prestolnica Portugalske. Prvi pomislek je bil, da se je za mariborsko nastanitveno bazo odločil športni direktor Zahovič. Prav v tem kraju se je zanj začela uspešna nogometna zgodba v tujini, potem ko je leta 1994 iz beograjskega Partizana prestopil v Vitorio Guimaraes. Zahovič je nato po dveh sezonah prestopil k Portu, kjer je bil ob Brazilcu Jardelu ključni mož pri treh zaporednih naslovih državnega prvaka. Zahovič se je po dveh sezonah pri Olimpiakosu in Valencii vrnil na Portugalsko in kariero sklenil pri najslavnejšemu tukajšnjemu klubu Benfici. In odgovor? Oba najboljša hotela v Bragi sta bila že oddana. V enem so nastanjeni sodniki, v drugem pa nogometaši Brage.