V prestopnem roku spet padali rekordi, Blatter ni navdušen

Za najdražji prestop v tem poletnem roku so poskrbeli pri Real Madridu in za 100 milijonov evrov kupili Garetha Bala.

Objavljeno
03. september 2013 22.57
SOCCER-ENGLAND/BALE
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Nyon - Nogometna tržnica je zaprla svoja vrata, poletnega prestopnega roka je konec, ekipe pa preštevajo igralce in milijone, ki so jih v tem času bodisi zaslužile bodisi izgubile.

Kot je danes sporočila krovna nogometna organizacija FIFA, so od 1. januarja do danes zabeležili 10.454 mednarodnih prestopov v skupni vrednosti 2,5 milijarde evrov.

Rekordno sicer ni samo število prestopov, v enakem lanskem obdobju jih je bilo celo nekaj več (10.513), so pa kar 29 odstotkov več sredstev kot lani so klubi namenili za prestope igralcev. Za 20 odstotkov se je povečal tudi zaslužek nogometnih posrednikov. Ti so v žepe pospravili 196 milijonov dolarjev, v zadnjih dveh letih se je ta številka povečala kar za 80 odstotkov.

Največ nogometnega prometa po številu igralcev je bilo na relaciji Portugalska - Brazilija (132) in Argentina - Čile (98). Največ denarja pa je šlo, tudi po zaslugi nogometnega pokra med Tottenhamom in Realom, na relaciji Španija - Anglija, kjer so porabili 227 milijonov dolarjev za 38 igralcev. Med Italijo in Anglijo pa se je zavrtelo še 148 milijonov dolarjev za 25 nogometašev.

Prvi mož mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter nad temi številkami ni bil najbolj navdušen, še zlasti ne nad tisto najvišjo: 100 milijoni evrov, ki jih je Real Madrid namenil za Garetha Bala iz Tottenhama. »Ne vem, če je vrednost igralca res tolikšna. Dvomim v to, vendar tega ne moremo preprečiti,« je dejal.

Ob tem je poudaril, da gre navsezadnje za nogometni trg, ki se ne ozira na to, ali je kakšna država v krizi. »Tudi če rečete, da je država v težavah in zadolžena, za nogometaše pa se veliko zapravlja, je to še vedno samo trg. V to pa se ne moremo vmešavati. Je številka velika ali ne? Ne vem, vprašajte Real,« meni Blatter.