Španska liga po katalonski osamosvojitvi brez Barcelone

Katalonska neodvisnost bi lahko močno pretresla španski nogometni prostor: Barcelona bi ostala brez La Lige.

Objavljeno
08. oktober 2014 15.30
TOPSHOTS-SPAIN-POLITICS-REGION-CATALONIA-DIADA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Če se Katalonija odcepi od Španije, bo to imelo posledice tudi na nogometnem zemljevidu. Kot je povedal prvi mož španske nogometne lige Javier Tabas, bi moštvo Barcelone po doslej obstoječih pravilih ostalo brez mesta v španskem prvenstvu.

V Španiji sicer vse bolj narašča napetost pred osamosvojitvenim referendumom, ki bo 9. novembra. Ta bo imel očitno pomemben vpliv tudi na prihodnost nogometnega kluba Barcelona, ki velja za enega najuspešnejših nogometnih velikanov na svetu. Španski strokovnjaki so zaskrbljeni, da bi njegov odhod vplival na kakovost prvenstva, težko si tudi predstavljajo, da bosta Barcelona in Espanyol igrala v katalonski ligi, ki premore le še nekaj polprofesionalnih ekip.

»Jasno je, da bo zdajšnjih zakonih Barcelona ne bi mogla igrati v španskem prvenstvu. Morali bi spremeniti zakonodajo. Če res pride do odcepitve Katalonije, bi bilo seveda katastrofalno, da španska liga izgubi klub kot je Barcelona. Ne predstavljam si lige brez Barce. Tako kot si tudi ne predstavljam Španije brez Katalonije. Poleg tega: se bo v tem primeru sploh še lahko imenovala španska liga, ali morda iberska?« se je spraševal Tabas.

Številni podporniki katalonske odcepitve, med njimi tudi nekdanji predsednik Barce Joan Laporta, so že nekajkrat pozvali klub, da odigra vidnejšo vlogo pri referendumski kampanji. To je že ujezilo številne navijače, zlasti tiste iz drugih delov Španije. Vendar pa se vodstvo kluba doslej v politiko ni vpletalo. »Vemo, kako občutljiva tema je to, zato se klub ne želi vpletati,« je dejal Barcin predstavnik za javnost.

So pa sicer katalonsko osamosvajanje javno podprli nekateri igralci, med njimi Xavi in Gerard Pique, ki sta se tudi udeležila septembrskega shoda z 1,8 millijona Katalonci. »Vso pravico imamo, da glasujemo o tem. Morali glasovati in povedati drugim svoje mnenje,« je dejal Xavi, ki je sicer letos zapustil špansko reprezentanco, del nje je še vedno Pique, ki pa je zagotovil, da kljub katalonskim koreninam ostaja predan izbrani vrsti Španije. »To, da sem del španskega moštva, nima nič s tem, da podpiram referendum. Ljudje imajo pravico glasovati.«

Barcelono bi kajpak odprtih rok sprejela vsaka liga na svetu, nekateri mediji tako že poročajo, da bi morda Katalonci lahko igrali v francoskem prvenstvu.