V Stožicah pohiteli le s kresovanjem

Ljubljančani niso dovolili slavja Maribora v Stožicah. Neredi na tribunah bodo odgnali gledalce, če se bodo ponavljali.

Objavljeno
03. maj 2017 01.22
Nogometna tekma Olimpija - Maribor 29.aprila 2017 [šport,Olimpija,Maribor,Ljubljana,nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Tretji slovenski nogometni derbi v manj kot mesecu dni ni razočaral navzočih na največjem štadionu pri nas. Olimpija in Maribor sta se resda razšla z izidom 0:0, toda na igrišču smo videli številne priložnosti za gol – več so jih zapravili Ljubljančani – in močno gledljiv drugi polčas. Olimpija je delovala dobro, Mariborčani niso tvegali. Posledica? Preložitev morebitne »čage« na sobotno gostovanje Gorice v Ljudskem vrtu.

Prava škoda za nogomet je bila, da navzoči niso mogli polemizirati le o boljši in slabši ekipi ter o tem, katero pivo je boljše, rdeče ali zeleno, četudi iz iste pivovarne. Na žalost večine navijačev je namreč derbi zaznamoval tudi neprimerni tretji polčas, ki ga ni možno prezreti. Ob standardnih pozivih »Ubij Štajerca« in »Ubij žabarja«, ki jih ne poznajo niti v državah, kakršni sta BiH in Makedonija, so tokrat naredili korak »naprej« gostujoči navijači, ki so vrgli eno od bakel naravnost v eno od družin na ovalu med Violami in glavno tribuno. To je sprožilo vsesplošne nemire na severni in južni tribuni, posredovalo je več sto pripadnikov posebne enote policije. Morda bi morali po tovrstnih dejanjih »poguma« ukiniti vstopnice za družinski sektor na tekmah slovenskih klubov in reprezentanc.

Trener Hadžić uspešno opravil svojo (prvo) nalogo

Navijači so ob tem za 48 ur prehiteli začetek kresovanja, saj jim je vnovič uspelo prinesti na tribune zajeten arzenal pirotehničnih sredstev. Na srečo je vsaj na igrišču vladalo športno rivalstvo, četudi sta igrala tekmeca bolj previdno kot ob nekaterih prejšnjih snidenjih, igrala sta po načelu »bolje prejeti gol manj, kot zabiti gol več«. Mariborčani so delovali bolj izkušeno, Ljubljančani so si priigrali več pravih priložnosti za gol.

Trener Safet Hadžić je očitno dobro motiviral slačilnico in na igrišču konsolidiral zasedbo, ki je z njegovim prihodom na Olimpijino klop doživela pravi psihološki preporod, če odmislimo, da je bila uspešna tudi rezultatsko, saj se je zavihtela v finale pokalnega tekmovanja prav prek Maribora. To je bila osnovna misija Hadžića, ki ta čas še ne ve, kakšna bo njegova dolgoročna usoda na klopi zeleno-belih. V zadnjih dneh se je namreč predsednik Milan Mandarić sestal z dalmatinskim trenerjem Zoranom Vulićem, ki je v zadnjih letih večkrat »kandidiral« za trenerja Olimpije.

Štajerce bi moral v Stožicah vendarle krasiti večji motiv za morebitno zmago, s katero bi si pet kol pred koncem prvenstva že priigrali 14. šampionsko zvezdico in bi imeli teden dni za domiselno pripravo na sobotno slavje pod Kalvarijo. Olimpija je tako – brez pravega cilja v 1. SNL – vendarle zapustila boljši vtis.

»Miren sem zaradi prednosti pred tekmeci in odnosa fantov. Slavje smo le preložili na soboto pred svojimi navijači,« je ocenil razplet derbija Mariborov trener Darko Milanič, Hadžić je dodal: »Štajerce smo želeli napasti v modelu igre 4-3-3, a smo že v 5. minuti ostali brez Kapuna (močneje si je poškodoval gleženj op. a.), na ogrevanju je dobil težave vratar Vodišek, pa Abass ... Maribor je zato dominiral v prvem polčasu, v seštevku pa smo si priigrali več priložnosti mi.«

V Stožicah so torej pohiteli le s prižiganjem bakel, z goli pač ne. Do konca te prvenstvene sezone je resda še pet kol, v katerih bomo čakali odgovore na več zanimivih vprašanj, povezanih z bojem za tretje, četrto in predzadnje mesto. Že v petek bo na sporedu neposredni derbi med Krškim in Aluminijem za 9. mesto, dan pozneje načrtovana proslava v Ljudskem vrtu, vselej zanimiva sta tudi dvoboj Kopra in Domžal ter gostovanje Olimpije v Velenju … Navijači bodo torej lahko prišli na svoj račun tudi v 1. SNL.

Do konca še pet kol

1. SNL, izidi 31. kola – Olimpija : Maribor 0:0, Gorica : Krško 0:0, Domžale : Rudar 3:0, Aluminij : Kalcer Radomlje 3:1, Celje : Koper 2:2; vrstni red: Maribor 68, Domžale 54, Olimpija 53, Gorica 49, Celje 45, Luka Koper 42, Rudar 35, Aluminij 32, Krško 31, Kalcer Radomlje 11; pari prihodnjega kola: Krško – Aluminij (petek), Radomlje – Celje, Koper – Domžale, Maribor – Gorica (vsi sobota), Rudar - Olimpija (nedelja).