V Stožicah za drugega najboljšega

Po včerajšnjih prvih tekmah 33. kola nogometnega prvenstva sta danes na sporedu še dve in jutri ena.

Objavljeno
12. maj 2017 23.54
Nova Gorica, 13.9.2015, snogometna prireditev legende za Miso - za katero se zbira denar za njene fizioterapije. Foto: Marko Feist
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Celje in Gorica sta v uvodnih tekmah 33. kola 1. SNL vrgla rokavici tekmecem za uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo. Četrta Gorica bo gostila nepredvidljivi Rudar, v derbiju Ljubljanske kotline in prvemu »majskemu finalu«, ki bo prevesil jeziček na tehtnici v boju za 2. mesto, bo gostiteljica Olimpija. Jutri bo v Kidričevem gostoval Maribor.

Nova Gorica
: Gorica – Rudar (sobota, sodnik Damir Skomina, 18): Poškodba prvega goriškega strelca Mirana Burgića (14) je vzela velik del privlačnosti dvoboja, v katerem bodo motivi gostiteljev bistveno večji. Evropska vozovnica še ni zagotovljena, Rudar ima prvoligaško tako rekoč v žepu. Za Goričane je dvoboj tudi vzgojen. To je tekma, v kateri moštvo pridobiva izkušnje in krepi samozavest. Po tem, kar Goričani kažejo v tej sezoni, zmagovalec ni vprašljiv, a previdnost ne bi bila odveč. Gostujoča napadalca Dominik Glavina (16 golov) in John Mary (15) – skupaj sta zabila 31 golov od 45 – se potegujeta za naziv najboljšega strelca. Kdo ve, morda pa bo njun strelski dvoboj voda na goriški mlin. 

Ljubljana: Olimpija – Domžale (Matej Jug, 20.15): Zmagovalec dvoboja bi bil blizu končnega drugega mesta. Še pomembnejša bi bila zmaga iz zornega kota pokalnega finala konec meseca. Dvignila bi samozavest in bržkone tudi formo, ki je pri Olimpiji obupna, pri Domžalah pa nestanovitna. »Gasilec« na Olimpijini klopi Safet Hadžić se po srečnejših dnevih spet srečuje s sila slabim vzdušjem v slačilnici, v kateri je preveč klanov, da bi lahko postavljal temelje za boljši jutri. Bolj kot ne je v zraku čutiti, da imajo mnogi že vsega vrh glave in da komaj čakajo na konec sezone. A še bolj moteče je, da je na obzorju podobna zgodba kot lansko leto: da se ne bo vedelo, s kom v novo sezono na trenerski klopi in v igralskem kadru. Razen, če v tišini neformalni selektor Mladen Rudonja s trenerskim izbrancem ne sestavlja sanjskega moštva. Domžale ga na tričetrt že imajo, če bodo le zadržale večino zdajšnjih prvokategornikov.

Kidričevo
: Aluminij – Maribor (nedelja, Asmir Sagrković, 16.55): Aluminij je lahko sproščen, Maribor ne potrebuje več točk. To je za gostitelje pozitiven del mini lokalnega derbija, negativni je povezan s tekmovalnostjo Mariborčanov. Zmagovalni značaj je del DNK vijoličnih pod taktirko Zlatka Zahovića in Darka Milaniča, ki naj bi kakšno minuto več ponudil tudi rezervistom in mlajšim igralcem. Zaradi kazni bo manjkal prvi strelec Luka Zahović, kar pomeni skrb več za Kidričane: Mariborčani ne bodo iskali le enega napadalca.