V strelski boj veteranov posegel le Zahović

Jutrišnji derbi med Olimpijo in Mariborom bi lahko vnovič okronal Štajerce. Nosilci igre obeh klubov so že globoko v 30. letih.

Objavljeno
28. april 2017 00.03
Na sliki Luka Zahović. Nogomet Domžale in Maribor v Domžalah, 10. december 2016 [Nogomet,Domžale,Maribor,Luka Zahović]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenska nogometna družina bo v soboto zvečer postavila na ogled največ, kar premore njen klubski nogomet. Ljubljansko-štajerski derbiji pritegnejo na tribune največ gledalcev, ki običajno iztisnejo iz glavnih akterjev največ volje, znanja in golov. Tako naj bi bilo tudi v soboto ob 20.30, ko se bosta v Ljubljani sešla Olimpija in skorajšnji prvak Maribor.

Navijači zahtevajo čim več golov, nič drugače ne bo pojutrišnjem na ljubljanskem severu. Kdo ve, ali jih bodo napadalci večnih rivalov uslišali na pravi način, o tem bi lahko razpravljali najmanj do sobote zvečer. Bolj zanimiva je starostna struktura fantov, ki naj bi navijačem priredili šov na zadnjem slovenskem derbiju v tej sezoni. Štajersko »čago« v Ljubljani bo poskušal preprečiti Leon Benko, ki bo letos dopolnil 34 let. Scenarij, ki bi naslov državnega prvaka po letu premora vrnil pod Kalvarijo, pa bodo želeli uresničiti ključni možje Maribora: 33-letni kapetan Marcos Tavares, leto mlajši plejmejker Dare Vršič in Ljubljančan, ki bo maja dopolnil 38 let, Milivoje Novaković.

Zaradi različnih vzrokov bodo resda le težko vsi našteti nogometaši začeli jutrišnji spektakel na največjem štadionu v Sloveniji, toda statistika dosedanjega dela sezone razkriva, da so prav veterani v različnih klubih še kako močno zaznamovali ligaško sezono 2016/17 v #plts, če bi 1. SNL opisali v jeziku mlajših navdušencev nad nogometom. Mlajši so namreč bolj dejavni na družbenih omrežjih kot na igrišču: ob naštetih igralcih kotirata v vrhu lestvice strelcev s slovenskim državljanstvom le še Dalibor Volaš (30) in Miran Burgić (32), drugi najopaznejši napadalci, kot so John Mary, Dominik Glavina in Filip Dangubić, so pač tujci. Prvi Kamerunec, slednja Hrvata.

Vselej resda ni bilo tako. Leto dni po uvrstitvi Olimpije v 1. SNL (2010/11) je bil najboljši strelec lige Marcos Tavares (tedaj 27 let), pri Olimpiji sta zbrala največ golov Davor Škerjanc (25 let) in Adnan Bešić (20 let). Tudi v sezoni 2011/12 je bilo podobno, ko sta opozorila nase prvi strelec lige Dare Vršič v majici Olimpije (tedaj 27 let) in Dalibor Volaš pri vijoličastih (tedaj 25 let). V naslednji sezoni sta bila najboljša strelca srditih rivalov Tavares in Nikola Nikezić (31 let), v sezoni 2013/14 sta končala sezono kot najučinkovitejša Nusmir Fajić (27 let) in Nik Omladič (24 let), nato spet Tavares in Andraž Šporar (21 let), v minuli sezoni so končali s 17 goli na vrhu trije strelci: naslov prvaka sta prinesla Olimpiji Rok Kronaveter (29 let) in Šporar (22 let), pri vijoličastih je največkrat zadel Jean-Philippe Mendy (29 let).

Ob prej Novakoviću (9 golov), Vršiču (9), Benku (8) in Tavaresu (8) izstopa le mariborski up Luka Zahović, ki bo 15. novembra dopolnil 22 let. Ni več najstnik in bi po novodobnih standardih že »moral« igrati v tujini, toda v primerjavi z večino drugih napadalcev v 1. SNL bi lahko igral tudi v kadetski ligi ... Zahović (15) ta čas gladko dobiva strelski dvoboj z veteranskimi kolegi, ne pa (še) denimo z Rudarjevima adutoma Glavino (15) in Maryjem (13) ter goriško špico Burgićem (14), ki je – mimogrede – napovedal, da bi bila sezona 2016/17 lahko njegova zadnja na zelenicah 1. SNL.

Domžale že drevi

Jutri zvečer bodo navzoči v Stožicah pričakovali odgovora na dve vprašanji. Prvič, ali se bo Maribor veselil svoje 14. prvenstvene zvezdice prav v zeleno-beli trdnjavi Olimpije? Šest kol pred koncem prvenstva ima namreč 15 točk prednosti pred Olimpijo in eno več pred Domžalami, ki bodo v prvi tekmi 31. kola že drevi ob 20. uri gostile Velenjčane. Zanimivo bo spremljati, kako uspešno bodo Domžalčani nocoj prenesli v prakso filozofijo »totalnega nogometa«, s katero so prejšnji teden stisnile Maribor na njegovo polovico igrišča.

In drugič, ali bodo starejši nogometaši v Stožicah ohranili primat najvidnejših akterjev slovenskega prvenstva, ali pa jim bodo denimo prekrižali načrte Zahović (21) in Olimpijina Afričana Blessing Eleke (21) in Issah Abbas (18)?