V Talinu nam bo veliko težje kot v Argentini

Eden ključnih mož Srečka Katanca je postal tudi Rajko Rotman.

Objavljeno
05. september 2014 00.24
Rajko Rotman,Ljubljana Slovenija 04.09..2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Kranj – Slovenski nogometni navijači še danes pomnijo nepričakovan stožiški poraz z Estonijo, ki je Slovence prikrajšal za nastop v dodatnih kvalifikacijah za euro 2012. Gostitelji so tedaj le nemočno opazovali ples Koste Vasiljeva in drugih estonskih vezistov. Srečko Katanec je pred akcijo v Južni Ameriki okrepil prav zvezno vrsto, »odkril« je Rajka Rotmana, ki ga junija ni razočaral.

»Vsi smo pridobili, največ pa Rajko,« nam je junija v La Plati zatrdil Milivoje Novaković. Rotman je bil v dvobojih z Urugvajem in Argentino med najvidnejšimi Slovenci, ni se ustrašil argentinskih vezistov, ki so nekaj tednov pozneje igrali v finalu svetovnega prvenstva. Čez noč se mu je spremenil svet, Šaleško dolino je nekaj tednov po vrnitvi v domovino zamenjal za turško metropolo, kjer se je dobro znašel tudi v novem klubu Istanbul BB – v minuli sezoni je bil prvak druge lige – in spada med standardne sile nekdanjega turškega selektorja Abdullaha Avcija.

»Klub že sodi med najbolj urejene v Turčiji, v obdobju treh let pa se želi prebiti med najboljših šest tudi po rezultatih. Goji visoke ambicije. Bivši predsednik turške nogometne zveze, ki vodi naš klub, je v pičlem letu zgradil novo vadbeno središče za 18 milijonov evrov in štadion, ki so ga odprli poleti,« je razkril Rotman, ki je v dveh mesecih že osvojil osnove turščine, četudi ima vseskozi na voljo prevajalca.

Rotman, proizvod cenjene nogometne šole Aluminija, se dobro znajde na evropski strani Istanbula, od stanovanja do vadbenega središča se vozi s svojim avtomobilom. Ob Bosporju je najmanj tako motiviran in bojevit, kot smo bili vajeni v 1. SNL, morda še bolj. Že v prvi tekmi je namreč prejel rdeči karton. »Visoko žogo sem želel izbiti z nogo, pri tem pa zadel tekmeca v glavo,« je pojasnil razlog za izključitev. Tudi v reprezentančni majici ima podobno nalogo kot v klubu. Katanec je namreč dolgo iskal zveznega igralca, ki ga ne bi preveč zaneslo proti tekmečevim vratom, saj proti golu rad pogleda že Jasmin Kurtić. Zato najpogosteje uigrava prav navezo Rotman-Kurtić. Podobno bi bilo lahko tudi v Talinu, kjer čaka slovenske veziste zahtevna naloga.

»Selektor od nas zahteva pametno igro. Le s hitrim pretokom žoge bomo lahko opravili kaj več, sicer bomo imeli pred sabo že postavljeno obrambo in bo gostitelje težko prebiti. Ogledali smo si več tekem Estonije, vemo, da lahko le stoodstotni osvojimo kakšno točko, saj so Estonci nepopustljivi in igrajo agresivno. Danes je tako, da boš izgubil tudi s selekcijo fantov z ulice, če ne boš igral na vso moč,« se zaveda Rotman. Ocenjuje, da lahko Slovenija preseneti najmanj Švico in konča na drugem mestu skupine E. »Zakaj se ne bi neposredno prebili na euro? A brez uspešnega začetka v Talinu ne bo šlo. Vem, da nam bo v ponedeljek še težje kot denimo v Argentini. Gostitelji se bodo postavili čvrsto, gotovo bodo skrajno motivirani,« je prepričan 25-letnik.