Valdes v zbirko dodal že 21. lovoriko

Victor Valdes je svojo zadnjo sezono pri Barceloni začel z zmago v španskem superpokalu.

Objavljeno
01. september 2013 13.03
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Barcelona je zmagovala, navijači in mediji so slavili Ronaldinha, Lionela Messija, Xavija, Andresa Iniesto, Carlesa Puyola, Peppa Guardiolo in vrsto drugih katalonskih mojstrov. V njihovi senci pa je bil in je še vedno Victor Valdes. Kljub dejstvu, da je vratar z največ lovorikami v klubu, se ob njegovem imenu vselej porajajo tudi dvomi.

Če bi imeli v vratih koga drugega, boljšega kajpak, bi bila Barcelona še bolj prepričljiva. Ni malo skeptikov, ki so v Valdesu videli »črva« v vratih, toda otrok Barcelone je ničkolikokrat pokazal, da je iz šampionskega testa in da je rojen za Barcelonin slog igre, ki od vratarja zahteva, da je najprej igralec in šele potem vratar.

Na začetku svoje zadnje sezone pri Barceloni je komaj 183 cm visoki vratar zablestel. Če ni bil najboljši, pa je bil vsaj eden ključnih mož, ko je njegovo moštvo z zmago v španskem superpokalu sredi tedna osvojilo prvo lovoriko v tej sezoni. Zanj je pomenila že skupno 21. lovoriko v majici katalonskega velikana – Barcelona je zaradi gola v gosteh (v Madridu 1:1, v Barceloni 0:0) od Reala prevzela naslov.

»Glavni junak je bil Valdes,« je priznal Diego Simeone, trener poraženega tekmeca madridskega Atletica. Kmalu so pritrdili še Valdesovi soigralci. Zanje je še vedno dobri duh moštva, čeprav je naznanil, da kariere ne bo sklenil z najuspešnejšim rodom v zgodovini katalonskega velikana, ampak bo odšel.

Zakaj je zavrnil ponudbo za podaljšanje pogodbe in raje tvegal, da bi v zadnjem letu morda obsedel na klopi, ne ve nihče. V klubu so dokaj spretno prikrili razloge, o njih ne govori niti 31-letni oče dveh sinov. Dobesedno šokiral je navijače in klubske direktorje s svojo odločitvijo in preživel. Zadržal je položaj prvega vratarja, nemara tudi zaradi vseh zaslug.

»Dokler ga imamo, so naša vrata varna,« je dejal predsednik kluba Sandro Rosell, navijači pa so veliko bolj zaskrbljeni. Zresnili so se, ko so uvideli, da Valdes z odlašanjem pri podaljšanju pogodbe ni bil preračunljiv. Šele ob napovedi, da se bo poslovil, so v njem prepoznali človeka, ki je bil pomemben del zmagovalnega moštva.

Da je za privržence ekipe s Camp Nou št. 1, so razkrile pobude navijačev na družabnih omrežjih, naj ga klubski možje prepričajo, da podaljša pogodbo. Ob imenih mogočih naslednikov so se bolj ali manj norčevali. Tudi o našem Samirju Handanoviću, ki so ga bolj kot španski mediji v Barcelono selili italijanski, so se vrstili sila kritični ali žaljivi komentarji.

»Za klub in zame je bila odločitev, da pošteno odslužim še zadnje leto pogodbe, najboljša. Tako Barcelona kot jaz bova imela na voljo leto dni, da premisliva, kaj storiti. Presodil sem, da je mojega obdobja v klubu konec z iztekom pogodbe,« je Valdes sporočil po koncu prejšnje sezone. Ko je objavil svojo odločitev, je kratko potegnil Pepe Reina, ki je nato odšel k Napoliju. Barcelona je v njem videla Valdesovega naslednika, bila pa je tako poštena, da pred Valdesa ni postavljala zahtev. Toda zdi se, da v klubu računajo na uspešno sezono, ki bi ga pripravila k spremembi odločitve. Po odkrivanju različnih imen, kdo na bi ga zamenjal, zato nenadoma ni več velikih ugibanj.