Van Gaalova zgodba vse bližje Moyesovi

Manchester United po izpadu iz lige prvakov izgubil tudi proti Bournemouthu.

Objavljeno
14. december 2015 12.08
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Jose Mourinho in Louis van Gaal si v zadnjem času kar podajata trofejo za bedaka tedna v premier league. Vsaj do nocojšnjega gostovanja Chelseaja pri vodilnem Leicesterju jo ima v dnevni sobi Nizozemec. Njegov Manchester United morda res ni več tako dolgočasen kot prej, a je zato še manj uspešen.

Pravijo, da se v sedmih letih vse obrne in v primeru Manchester Uniteda in Bournemoutha je res tako. Pred sedmimi leti je bil slednji v tretji angleški ligi in United pod Alexom Fergusonom evropski prvak, v soboto pa je palček premagal velikana z 2:1 in »rdečim vragom« po porazu v Wolfsburgu (2:3) in izpadu iz lige prvakov še dodatno zasolil rane. Van Gaal se lahko za razliko od Mourinha sklicuje na poškodbe, ki so zdesetkale zasedbo z Old Trafforda. A kljub temu si najuspešnejši angleški klub ne bi smel privoščiti tako jalove in predvidljive igre, česar se zaveda tudi Van Gaal. Trener, ki mu sicer ne manjka samozavesti, je sicer dejal, da še vedno verjame v osvojitev naslova, češ da naj bi imel za to dovolj močno ekipo, vendar ni bil tako prepričljiv kot prej.

»Seveda sem zaskrbljen, ker smo izgubili dve tekmi zapored, kar za nas ni običajno. Toda moramo ostati trdni in se pripraviti za Norwich City. Potrebujemo zmago, sicer nam bodo stvari resnično začele uhajati iz rok. Že zdaj je težko, igralci so razočarani,« je dejal Van Gaal, ki so mu novinarji dolgo prizanašali s primerjavami s predhodnikom Davidom Moyesom, a vse kaže, da tudi Nizozemcu v zatonu kariere ne bo uspelo končati post-Fergusonove agonije. Že pet tekem zapored ni okusil slasti zmage, takšen niz ni uspel niti Moyesu, iz katerega se je norčeval ves Otok.

Van Gaal ima sicer pomembno prednost. V sezoni, v kateri je mnogo stvari postavljenih na glavo in v kateri favoriti padajo kot zrele hruške, še vedno ni nič izgubljenega. Če bi United v soboto zmagal, bi se (dotlej) vodilnemu Manchester Cityju – včeraj ga je prehitel Arsenal – približal zgolj na točko zaostanka. Ker ni, se je moral Van Gaal zagovarjati pred mnogimi očitki, kot je, zakaj na igrišče ni poslal Asleyja Younga. »Dan prej mi je rekel, da se ne počuti dobro,« je pojasnil Van Gaal, ki je bil zadovoljen vsaj s pristopom igralcev: »Videl sem, da so hoteli storiti vse, kar sem jim naročil. To je najpomembneje, vez med strokovnim štabom in igralci je trdna. Klop je dihala z ekipo na igrišču, očitna je bila želja po zmagi. To me hrabri. Seveda ni lahko, ko izgubiš dve takšni tekmi, vendar moramo vztrajati. Še smo blizu, potrebujemo tri zmage, da bomo ob božiču tam, kjer nam je mesto.«

United je nemočen in brezidejen v napadu, zato toliko bolj v oči bode »hat-trick« odslovljenega Javierja Hernandeza za Bayer Leverkusen v nemški ligi. Anthony Martial je zapravil edino priložnost za United, sicer pa bil odsoten. Jesse Lingard se je spet poškodoval in Memphis Depay je komaj pogledal proti vratom. Da bo ironija še večja, je odločilni zadetek za Bournemouth zabil Joshua King, ki so ga svojčas kot neobetavnega odpustili iz Unitedova akademije. Pa Bournemouth? Po zmagoslavju na Stamford Bridgeu je vzel že drugi veliki skalp in se povzpel na 14. mesto pred Chelsea. Najboljši mož na igrišču je bil Harry Arter, ki je nastopil kljub žalosti, ker je njegova žena v četrtek med porodom izgubila otroka. Van Gaal si lahko tako karakternega igralca samo želi …