Velika čast: finale evropske lige pod Skominovo piščalko

Uveljavljeni koprski nogometni sodnik bo 24. maja v Stockholmu delil pravico Manchester Unitedu in Ajaxu.

Objavljeno
12. maj 2017 15.03
jsu/Nogomet Olimpija : Maribor
J. P.
J. P.

Ljubljana - Mednarodno najbolj uveljavljenega slovenskega nogometnega sodnika Damirja Skomino je doletela nova čast: sodniški odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) ga je namreč izbral za vodenje finalne tekme evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom, ki bo v sredo, 24. maja, v Stockholmu. Za 40-letnega Koprčana (oziroma na splošno za slovenske delivce pravice v zgodovini samostojne države) bo to prvi finale evropskih tekmovanj v članski kategoriji.

Pomagali mu bo pomočnika, 31-letni Ljubljančan Jure Praprotnik in 40-letni Robert Vukan iz Gornje Radgone, dodatna pomočnika, 36-letni Tolminčan Matej Jug in 37-letni Mariborčan Slavko Vinčič, ter nadomestni pomočnik, 34-letni Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca. Vlogo četrtega sodnika bo opravljal Italijan Gianluca Rocchi.

Skomina je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003, že od sezone 2011/12 pa je neprekinjeno vsako leto delil pravico v polfinalnem obračunu enega od evropskih tekmovanj - dvakrat lige prvakov in štirikrat evropske lige, lani je bil celo dvojno obremenjen. Leta 2012 je piskal na evropskem superpokalu, lani pa še v četrtfinalu evropskega prvenstva med Belgijo in Walesom. 

Primorec je Unitedu nazadnje piskal v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2013/14 ob zmagi s 4:2 nad Bayerjem, zanimivo pa je, da je v preteklosti sodil tudi že v medsebojnem obračunu tokratnih finalistov. V šestnajstini finala evropske lige v sezoni 2011/12 je bil Ajax na Old Traffordu uspešnejši z 2:1. Nazadnje je bil Skomina mednarodno aktiven sredi aprila v četrtfinalu lige prvakov med Monacom in Borussio Dortmund (3:1).