Velika zmaga Hajduka na derbiju v Zagrebu voda na mlin Rijeke

Splitski Hajduk je na Maksimiru dobil 237. hrvaški derbi proti Dinamu z 2:0: Rijeka le remizirala z Istro, a skočila na +5. 

Objavljeno
22. april 2017 18.37
NOGOMET Koper - Hajduk
N. Gr.
N. Gr.

Zagreb - Dvoboj Hajduka in Dinama v zadnjih letih velja le še za prestiž, saj se Splitčani že nekaj let ne uspejo vmešati v boj za naslov hrvaškega državnega prvaka. Kljub temu zmaga na večnem derbiju tako za dalmatinsko Torcido kot za zagrebške Bad Blue Boys pomeni ogromno, kar se odraža tudi na igrišču.

Dinamo je nujno potreboval zmago, da bi obdržal stik z vodilno Rijeko, zato so začeli zelo podjetno. Nevaren je bil predvsem Soudani, okrog katerega se je pred tekmo spletla prava afera. Soudani bi moral zaradi namerne brce prestati tekmo prepovedi in izpustiti derbi, a je hrvaška nogometna zveza (HNS) naredila precedens in še enkrat pomagala Dinamu. Soudani je igral, in to zelo dobro, a povedel je Hajduk. V 29. minuti je Ante Erceg premagal Domagoja Livakovića in poskrbel za navdušenje na južni tribuni stadiona Maksimir, kjer se je zbralo okrog 16 tisoč navijačev.

Do konca polčasa se izid ni spremenil, zato je na začetku drugega dela Dinamo še bolj silovito pritisnil proti vratom Danteja Stipice, ki je Hajduk z nekaj izjemnimi obrambami obdržal v vodstvu. Mladi Ante Čorić, ki velja za največjega hrvaškega talenta, je bil pri Dinamu razigran na sredini igrišča, v zaključkih pa je bil nekajkrat premalo natančen, da bi dosegel zadetek, podobno velja tudi za zvezdnika Sammirja.

V zaključku je tudi Dinamu zmanjkalo moči, zadnji žebelj v krsto Zagrebčanov pa je po protinapadu zabil madžarski napadalec Marko Futacs. Velika zmaga Hajduka je povzročila erupcijo navdušenja na tribuni, kjer je Hajduk podpirala Torcida, vsaj tako veseli so tudi navijači Rijeke.

Ekipa Matjaža Keka je imela na gostovanju v Pulju pri Istri odlično priložnost, da Dinamu pobegne na sedem točk prednosti, a so jo z remijem zapravili. Rečani so sicer povedli v prvem polčasu, v drugem pa je Istra preko enajstmetrovke izenačila in Rijeka je osvojila le točko. Prednost se je na vrhu lestvice povečala na pet točk, kljub temu pa je več kot 2000 pripadnikov Armade nazaj domov odšlo nekoliko razočaranih. Rijeka bo v zadnjem krogu državnega prvenstva gostovala na Maksimiru pri Dinamu.