Veliki že drevi z vozovnicami za SP v nogometu

Druge kvalifikacijske skupine za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Braziliji: Fatih Terim obudil upe Turkov.

Objavljeno
09. september 2013 19.02
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Italija, Nemčija in Nizozemska si že nocoj lahko zagotovijo uvrstitev na SP v Braziliji prihodnje leto. V najslabšem primeru pa lahko samo preložijo potrditev poti v Južno Ameriko na oktobrske termine kvalifikacijskih tekem. Da bi se jim kaj zalomilo, že meji na znanstveno fantastiko.

»Upam, da bo v Torinu že nocoj veselica,« je na prešerno druženje navijače povabil kapetan »azzurrov« Gianluigi Buffon, ki bo v dvoboju proti prvi zasledovalki Bolgariji (zaostaja 7 točk) izenačil rekord svojega predhodnika v kapetanski vlogi Fabia Cannavara. Za reprezentanco bo igral že 136. tekmo. »Osebni rekordi me ne zanimajo. Seveda bom zadovoljen, toda resnično zadovoljstvo bo le, če si bomo priigrali mondialsko vstopnico,« je dejal 35-letni vratar Juventusa, ki bo v Braziliji občutil že svoje peto svetovno prvenstvo. Napovedal je, da bi rad branil tudi v Rusiji 2018. Teoretično bi Italiji zadostoval že neodločen izid.

Nemčijo bolj kot razplet tekme na Ferskih otokih zanima, kaj bo opravila Švedska v Kazahstanu. »Elf« je praktično že vpisal tri točke, na svoje 16. zaporedno SP pa se bo že uvrstil v primeru, če na skrajnem vzhodu Evrope Zlatan Ibrahimović in drugi ne osvojijo polnega izkupička. Vrnitev Fatiha Terima na selektorski stolček Turčije vzbuja velik optimizem med turškimi navijači. Zmaga v Bukarešti bi Turke obdržala v boju za dodatne kvalifikacije, medtem ko bi Nizozemce že popeljala v Brazilijo. »Tulipani« bodo gostovali v Andori.

Deset poškodovanih, sedem jih je utrpelo manjše poškodbe, trije s poškodbami glave in rok. To je bilanca prvega »nogometnega« soočenja v Kijevu. Organizirani ukrajinski huligani so namreč v središču glavnega mesta Ukrajine napadli skupino angleških navijačev. Anglija je trn v peti Ukrajine še od lanskega evropskega prvenstva, ko je z zvrhano mero sreče v predtekmovanju izločila gostitelje. Zdaj je znova napeto. Ukrajina nujno potrebuje točke, če še želi upati na SP. Francija ima nenavadno težavo. Gola ni zabila že 479 minut, kar je negativni rekord. V skupini I je Španija, ki bo igrala prijateljsko tekmo s Čilom v Ženevi, praktično neulovljiva, saj je Francija z njo igrala 1:1 in 0:1. V Minsku trikolori zmago potrebujejo za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.