Vijolična raketa nestrpno čaka na izstrelitev

V napadu Mariborčanov tako močna konkurenca, kot je še ni bilo, trener Darko Milanič zadovoljen s pripravljenostjo.

Objavljeno
22. februar 2018 22.43
Alexsandre Cretu, nov član NK Maribor, in Zlatko Zahovič, športni direktor NK Maribor ,13.2.2018, Maribor [alexsandre cretu, zlatko zahovič, nk maribor, nogomet, prva liga]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vijolični kot raketa na izstrelišču čakajo na jutrišnji polet v drugi del sezone in na dvoboj z lokalnim palčkom iz Kidričevega. Kar temeljita obnova moštva je predramila navijače, ki upajo, da sta športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič sestavila nepremagljivo moštvo.

Mariborski odgovor na Olimpijino dolgo klop sta še daljša vijolična zasedba in učinkovita generalka. »Na zadnji preizkušnji smo pokazali, da je naša pripravljenost na visoki ravni,« je trener Milanič kot zgled stanja po skoraj poldrugem mesecu priprav izpostavil sobotno tekmo s Celjem, v kateri so Mariborčani zmagali s 4:1. Njegov nadrejeni sodelavec Zahović mu je kar podrobno selekcioniral in dopolnil prvo moštvo, v katerem se bo zaradi odlične in številčne tekmovalnosti kresalo tudi na treningih. Trije tujci, Malijec Kassim Doumbia, Srb Saša Ivković in Romun Alexandru Cretu, predvsem slednji je za vodilni strokovni dvojec postal igralec, s katerim želi pokazati Ljubljančanom, zakaj oni ne znajo ali ne vedo, kar znajo v Mariboru, in veliki slovenski up iz metropole Jan Mlakar so močni aduti za ubranitev naslova državnega prvaka.

Prihodnost sta Luka in Jan

»Cretu nam daje nove možnosti in rešitve. Je drugačen tip zveznega igralca od teh, ki jih imamo. Fantje med seboj hitro začutijo, če ima nogometaš pravo kakovost. Zelo je dobrodošel. Zaradi njega bodo vsi na višji ravni. Mlakarju se kljub mladosti vidi, da se je v Italiji taktično izbrusil. Branilca Doumbia in Ivković se bosta morala še nekoliko navaditi na nov način dela, a ga počasi že razumeta,« je novince analiziral Milanič, ki ima le en pomladni tekmovalni cilj, potem ko je Maribor pokalno bitko z Olimpijo že izgubil: da vijolične popelje do 15. šampionske zvezdice.

Maribor je zaostril konkurenco na vseh položajih, daleč največja je v konici napada. Luka Zahović se je povsem pozdravil po zlomu ključnice, Mlakar se vrača v tekmovalni ritem še niti ne začete profesionalne kariere, kapetan Marcos Tavares se kot vedno iz ozadja prerine na vrh strelcev, za Bošnjaka Jasmina Mešanovića se zdi, da bo še utrdil vlogo rezervista (mar tudi tako učinkovitega kot jeseni?), Gregor Bajde bo še bolj motiviran, mladi Martin Kramarič pa bo moral še dozoreti in se tudi pozdraviti, da bi lahko izzval tekmece za prvo enajsterico. Sunny Omoregie je kot posojen igralec odšel v Armenijo.

Poškodbe branilcev

»Predstava proti Celju je razkrila, kaj lahko pričakujemo. Motivirani smo, toda prva tekma bo zelo naporna. Konkurenca je zelo dobrodošla. Trener bo odločil. Trudil se bom, da bom čim boljši. Luka je zdrav, kar je dobrodošlo. Jan je zelo mlad in zelo dober,« ocenjuje kapetan Tavares.

V napadu in zvezni vrsti je gneča za enajsterico, v obrambi kljub prihodu štoperskega malijsko-srbskega dvojca še ni vse v najlepšem redu.

»Marko Šuler jutri še ne bo mogel igrati, Doumbia je zbolel. Aleksander Rajčević in Ivković sta bila poškodovana, v stoodstotni ritem se je k sreči že vrnil Mitja Viler,« o zdravstvenem stanju ožje obrambe pravi Milanič. Pohvalil je še Luko Uskokovića in upa, da bo imel Martin Milec čim manj težav s tetivo.