Vijolični Maribor še nad vijolično Muro

Pred reprezentančnim premorom danes tri tekme 13. kola 1. SNL, jutri še dve.

Objavljeno
05. oktober 2019 09.01
Posodobljeno
05. oktober 2019 09.01
Mariborsko-soboški dvoboji so postali ena od poslastic 1. SNL, v kateri vijolična desetica Dino Hotić v tej sezoni stopnjuje odlično formo, toda tudi Sobočani jo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Nogometaši Maribora so nanizali šest zmag, z uspehom v derbiju so ujeli in prehiteli Olimpijo, v najvznemirljivejši tekmi 13. kola 1. SNL pa bodo imeli priložnost, da bi ustavili še zalet Mure. Sobočani bodo drevi v Ljudskem vrtu izzvali vijolične ob podpori rekordnega števila navijačev, še prej bosta tekmi v Sp. Šiški in v Domžalah. Jutri bo Olimpija gostovala v Kranju, zadnje dejanje pa bo v Velenju.

Ljubljana: Bravo – Celje (sobota, Slavko Vinčić, 15.30): Šiškarji igrajo in zbirajo točke v skladu s pričakovanji. Manjka jim predvsem kakšna odmevna zmaga proti moštvu z zgornje polovice lestvice. Celje se jim je izmuznilo iz zanke v gosteh, doma bi lahko bilo še nekoliko težje, ker bi ga težko še enkrat zasačili na levi nogi. Izziv za trenerja Brava Dejana Grabiča je iz tekme v tekmo enak: kako se tekmecev lotiti tudi s taktično premetenostjo, potem ko je igra že prebrana.
image
Dejan Grabić tako kot igralci še išče bolj stanovitno formo Brava. FOTO: Jure Eržen/Delo


Domžale: Domžale – CB24 Tabor (Asmir Sagrković, 18): Domžale plačujejo davek za prekomerno prodajanje vrednih igralcev. To je za večino prvoligašev nedosegljiv ideal, ki pa ima tudi drugi konec palice. Z denarjem ni mogoče kupiti ali nadomestiti vsega. Domžalčani v paniki dopolnjujejo zasedbo, ki jo je okrepil še nekdanji neumorni Olimpijin tekač Matic Fink. Toda kdo koga bolj potrebuje, Domžale Finka ali obratno? V mnogočem koristnega Finka, a ne za katerokoli moštvo, si je zaželel trener Andrej Razdrh, ki je eden od avtorjev prvoligaškega Tabora. Poznal naj bi ga do obisti, a tudi Sežanci bi radi svojemu nekdanjemu trenerju na igrišču povedali, da jih je prehitro zapustil.

image
Andreja Razdrha (v sredini) in njegovega pomočnika Darko Karapetrovića (levo) čakajo bojeviti in motivirani Sežanci. FOTO: Roman Šipić/Delo


Maribor: Maribor – Mura (Dragoslav Perić, 20.15): Vijolični Maribor je znova močan kot bik. Ko je tak, je nepremagljiv. A tudi »vijolična«, oprostite črno-bela, Mura, je odlična. Samozavest je na vrhuncu, kar pomeni samo eno: v ospredju bodo znova izključno točke in tekmovalna igra brez sijaja. Točke bi ohranile Maribor na vrhu, všečnost najbrž ne. Za Maribor in trenerja Darka Milaniča, ki je v Stožicah končal niz brez zmag proti Safetu Hadžiću, je edina resna ovira Ante Šimundža. Tudi njega Milanič, odkar se je Mura vrnila med najboljše, še ni premagal v ligi. Oba trenerja sta prej pragmatika kot romantika, raje prejmeta gol manj, kot zabijeta enega več, a z manjšo razliko. Milaničevo izhodišče je igralsko poreklo branilca, Šimundževo napadalca. Ampak derbi ne bosta odločala trenerja, pač pa posamezniki s potezo več. Mariborčani imajo vsaj enega več, potem ko je zaradi poškodbe sezono že končal soboški kapetan Alen Kozar. Rudi Požeg Vancaš, Rok Kronaveter, Dino Hotić in Luka Zahović proti Ninu Kouterju, Amadeju Marošu in Luki Bobičancu.

Kranj: Triglav – Olimpija (nedelja, Bojan Mertik, 15.30): Je Maribor sprožil Olimpijin zaton in konec obdobja, ko so navijači po tihem upali, da jo bo napadalni nogomet zasidral na vrhu in pripeljal verodostojnega naslednika Milana Mandarića? To je edino vprašanje pred praviloma dopadljivimi kranjsko-ljubljanskimi dvoboji, v katerih v povprečju padejo vsaj trije goli. Ni razloga, da se mreže ne bi vnovič tresle, čeprav so Kranjčani nekoliko potegnili ročno zavoro. Pod taktirko Dejana Dončića so igrali preveč odprto in pogumno, njegov pomočnik in najverjetnejši naslednik Vlado Šmit bo namenil več pozornosti tudi manj privlačni in obrambni igri, a morda rezultatsko uspešnejši. Kranjčani vendarle bolj potrebujejo točke kot pohvale za všečne igre. Pa še: Olimpija je res nekoliko nesrečno in nerodno izgubila derbi, a še večja tragedija bi bila, če bi ga izgubil Maribor.

image
Olimpijin branilec Magny Bagnack je izpustil veliki derbi zaradi kazni, a tudi v Kranju se mu obeta zahteven tekmec v podobi Luke Majcna. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Velenje: Rudar – Aluminij (Rade Obrenović, 18): Navkljub neuspehom in trdnemu zadnjemu mestu ima za Velenjčane vsaka tekma naziv zadnja priložnost. Ko ga ne bo imela več, bo pomenilo, da je konec, da so se vdali. A se res nimajo zakaj, ena, dve zmagi bi jih vrnili med žive in bitko za obstanek spremenili v srhljivko. Še pred tednom dni nemogoče je zdaj mogoče. Aluminij ni več trden kot skala, predvsem pa v napadu vsak strel ni gol.

Vrstni red: Maribor in Olimpija po 24, Mura 23, Aluminij 22, Celje 20, tabor 13, Bravo 12, Domžale in Triglav po 10, Rudar 5.