Rosenborg končal mariborske sanje o ligi prvakov

V povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov norveški prvak še drugič boljši od slovenskega s 3:1. Zdaj za evropsko ligo, prvo tekmo proti Ludogrocu bo Maribor igral v gosteh 22. t. m.

Objavljeno
13. avgust 2019 22.19
Posodobljeno
13. avgust 2019 22.56
Rosenborg je po prvih 45 minutah hodil po robu, v drugem polčasu pa je le potrdil, da je bil boljši tekmec od Maribora. FOTO: Reuters
Ljubljana - Slovenski nogometni prvak Maribor je tudi povratno tekmo 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov proti norveškemu šampionu Rosenborgu izgubil z 1:3, skupno pa z 2:6.

Toda v Trondheimu je bil do 53. minute v igri za veliko presenečenje, potem ko je Rudi Požeg Vancaš v zadnjih sekundah prvega polčasa zabil gol za mariborsko vodstvo z 1:0. Rosenborg se je iz neprijetnega položaja izvlekel v 53. minuti po golu dvakratnega strelca v Mariboru Alexandra Søderlunda, potem pa se je sprostil iz brez težav izpeljal tekmo do druge zmage.

Maribor bo evropsko poletje nadaljeval v 4. kolu kvalifikacij za evropsko ligo, kjer se bo pomeril z bolgarskim prvakom Ludogorcem. Ta je že v prvi tekmi 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo doma premagal valižanskega tekmeca The New Saints s 5:0. Povratna tekma bo v četrtek.

Prvo tekmo 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo bo Maribor igral v gosteh, v četrtek, 22 t. m.

image
Po prvem golu enega od najboljši vijoličnih mož Rudija Požega Vancaša je zadišalo po bolj napeti tekmi. FOTO: Reuters


Konec! Maribor po izenačenju ni imel več prave volje in je dvoboj le še korektno izpeljal.

81. minuta: 3:1. Na desni strani je imel Akintola preveč prostora. Podal je do Konradsena, ki je stekel v kazenski prostor in z desne strani s strelom z levo nogo zadel desni zgornji kot Pirićevih vrat.

61. minuta: 2:1. Po podaji Vegarja Hedenstada iz kota je Anders Konradsen z glavo s 7 m matiral nemočnega Pirića. Po izenačujočem golu je bil Maribor v vse bolj podrejenem položaju.

53. minuta: 1:1. Prvo napadalno akcijo Rosenborga v drugem polčasu je v izenačenje spremenil Søderlund. Vse pa je opravil David Akintola na desni strani, kjer je s svojo hitrostjo preigral Špira Peričića in z zavrnjeno podajo v sredino 10 m od vrat našel strelca.

image
Najboljši mariborski tsrelec v evropskih tekmovanjih Marcos Tavares ni bil kos mlajšemu tekmecu Andersu Konradsenu, ki je zabil tudi dva gola. FOTO: Reuters


Maribor je prav ob koncu polčasa v sodnikovem dodatku prišel do vodstva, ki si ga je zaslužil. Pametno je igral prvih 45 minut, zbrano in s stalnim pritiskom, ki pa ni bil tako tvegan, da bi gostiteljem dopuščal preveč odprtega prostora za nasprotne napade. Prav Belokranjec je bil presenečenje za domače branilce, saj je s svojo hitrostjo vnašal precej panike. Rosenborgovi nogometaši so bili v prvem polčasu vidno prestrašeni, v drugem bi se lahko pošteno znašli v kaši. Maribor ob podobni izvedbi ni povsem brez možnosti, čeprav mora za napredovanje zabiti še najmanj dva gola.

45. minuta: 0:1. Strelec Požeg Vancaš. Skoraj izgubljeno podajo je Mitja Viler rešil na kotni črti in spremenil v asistenco za Požeg Vancaša, ki je s projektilom pod prečko z 10 m rahlo z leve strani neubranljivo zadel.

image
Martin Milec je ustavil nevarnega Nigerijca Samuela Adegbenroja. FOTO: Reuters


29. minuta: po mariborskem pritisku je Tavaresov strel z 9 m blokiral eden od domačih branilcev.

27. minuta: po lepi akciji in številih podajah je Tavares prišel do lepega položaj za strel, a je s 13 m z desne strani streljal po tleh mimo vrat.

18. minuta: Pirić je z odlično obrambo z golove črte odbil žogo in preprečil vodstvo Rosenborga po strelu z glavo Alexandra Søderlunda s 6 m.

12. minuta: Prva velika priložnost za Maribor. Po podaji Marcosa Tavaresa za hrbet domače obrambe je Požeg Vancaš v dvoboju oči v oči z domačim vratarjem slabo streljal.

3. minuta: Rudi Požeg Vancaš je sprožil prvi mariborski strel proti norveškim vratom.

3. minuta: Prvi strel na tekmi je proti vratom Kenana Pirića sprožil Mike Jensen.

Prvič to poletje je imel v evropskih tekmah trener Darko Milanič na voljo tudi prvega strelca Luko Zahovića, ki je proti Taboru zabil odločilni gol za 3:2. Povratno tekmo je Zahović ml. začel z rezervne klopi, medtem ko je v začetni enajsterici dobil priložnost Rudi Požeg Vancaš pred ne povsem zdravim Andrejem Kotnikom.

Priprave za povratno tekmo so bile vse prej kot idealne. Po prvi ligaški zmagi proti sežanskemu Taboru je svoj odstop ponudil trener Milanič. Toda športni direktor Zlatko Zahović ga je odločno zavrnil, tako da je najuspešnejši trener v zgodovini Maribora odpotoval v Trondheim, kjer je vodil moštvo.

Maribor je za napredovanje v 4. kolo kvalifikacij za ligo prvakov potreboval zmago s 3:0, 4:2, 5:3 ali po enajstmetrovkah, če bi jih po 120 minutah izsilil z zmago s 3:1. V primeru senzacionalne zmage bi se za preboj v ligo prvakov potegoval z zagrebšim Dinamom, ki je bil boljši od madžarskega Ferencvarosa.
image
Alexandru Cretu je korektno igral vso tekmo. FOTO: Reuters

 


Roseborg : Maribor 3:1 (0:1) – skupno 6:2


Štadion Lerkendal, gledalcev 18.000, sodnik Serdar Gözübüyük (Nizozemska).

Strelec: 0:1 – Požeg Vancaš (Viler, 45), 1:1 – Søderlund (Akintola, 53), 2:1 – Konradsen (Hedenstad, 63), 3:1 – Konradsen (Akintola, 81).

Rosenborg: Hansen, Hedenstad, Meling, Reginiussen, Jensen (od 87. Trondsen), Konradsen (od 90. Konradsen Seide), Søderlund, Hovland, Akintola, Lundemo, Adegbenro (od 79. Åsen).

Maribor: Pirić, Viler, Peričić, Ivković, Milec, Vrhovec, Cretu, Hotić (od 82. Kramarič), Požeg Vancaš, Kronaveter (od 69. Kotnik), Tavares (od 69. Zahović).