Vijolični že blizu poloma, na koncu dostojen poraz

Maribor v 2. kolu evropske lige v Wiganu izgubil z 1:3. Strelec edinega gola Marcos Tavares po prodoru Jeana-Philippa Mendyja.

Objavljeno
04. oktober 2013 10.52
SOCCER-EUROPA/
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Wigan – Maribor je še drugič v evropski ligi izgubil. V nenavadni tekmi v Wiganu je bil slabo uro povsem nemočen in po dveh darilih vratarja Jasmina Handanovića ter ožje obrambe zaostajal »le« z 0:2. Marcos Tavares je v 60. minuti znižal zaostanek, a zasuka ni bilo.

Novinec na mariborski klopi Ante Šimundža se je pričakovano odločil za vrnitev k starim vzorcem – postavitvi 4-4-2 z Jeanom Philippom Mendyjem in Marcosom Tavaresom v konici napada, Arghusom na štoperskem položaju ter nekoliko presenetljivo z Alešem Mejačem na levem bočnem položaju namesto Mitje Vilarja. Prve minute so razkrile, da bo Mariborčanom trda predla. Angleži so takoj prevzeli pobudo, igro preselili na mariborsko polovico in kmalu dobili prvovrstno darilo. Mejač je v 7. minuti slabo podal nazaj proti Arghusu, ki tudi ni bil posebej pripravljen, žogo pa je prestregel Nick Powell in kot blisk stekel proti v dvoboj ena na ena z Jasminom Handanovićem. Mariborski vratar je bravurozno dobil dvoboj in za nekaj minut preložil tisto, kar so nakazovale minute v nadaljevanju: žogo v gostujoči mreži.

Toda nihče ni pričakoval, da bodo Mariborčani na tako lahek način gostiteljem omogočili gol. Osmoljenec je bil junak iz 7. minute Handanović, ki je povsem nenevaren predložek z leve strani želel izbiti, a je to storil tako nespretno, da jo je odbil za svoj hrbet in Powell, ki je stal v bližini, drugega darila ni mogel zavrniti. Brez težav je žogo z glavo porinil v prazno mrežo.

Maribor je bil kaznovan za raztresenost in popolno nemoč. Dva, trije napadalni poskusi so morda obetali kaj več, toda statistika je razkrila vso bedo v napadalnih poskusih: zgolj Mejač je sprožil kolikor toliko nevaren strel, Marcos Tavares je izgubljal žoge kot kak najstnik, Goran Cvijanović je bil zgolj povprečen igralec iz 1. SNL, Mendy nemočen ob nerazpoloženih soigralcih ...

V 34. minuti je Jean Beausejour z leve strani poslal predložek v kazenski prostor. Handanović je stekel proti žogi in narobe ocenil njen let. Bil je prekratek, oba štoperja Aleksander Rajčević in Arghus pa prepočasna, da bi preprečila gol Bena Watsona, ki je vtekel med njima in z glavo poslal žogo v prazna vrata. In ko je svojih črnih »pet minut« ujel še Arghus, je že dišalo po polomu, kot ga še ni bilo. K sreči pa tudi Angleži niso izkoristili vsega, kar so jim Mariborčani ponudili. Če bi, bi Maribor že ob odmoru debelo zaostajal.

Mariborska podrejenost v prvem polčasu je bila tako očitna, da domala ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati mariborsko vstajenje. Toda nekaj popravkov in bržkone tudi ostrejših kritik je obrodilo sadove. Angleži so sicer še narekovali ritem igre, a nekaj več povezane in ambiciozne igre je precej polepšalo podobo vijoličnih, ki so po uri igre nekoliko nenadejano prišli do znižanja zaostanka. Tako rekoč je vse opravi Mendy, pobegnil domačim branilcem, s požrtvovalnim štartom prisili domačega vratarja Scotta Carsona, da je posredoval tako nespretno, da je žogo odbil na sredino 12 m od vrat. Tam je neoviran stal Tavares, ki je z desnico silovito zatresel mrežo. Mariborčani so vstali od mrtvih in v razburljivi končnici lovili gol izenačenja. V prvi minuti sodnikovega dodatka je Tavares, ki je krepko dvignil raven svoje igre v drugem polčasu, imel v nogah izenačenje. Z 20 m je silovito sprožil, a Carson je z lepo obrambo preprečil senzacionalni zasuk. Po mariborskem kotu pa je sledil nasprotni napad domačih in Powell je z drugim golom postavil piko na i.

Ante Šimundža, trener Maribora: »Wigan je bil hitrejši in močnejši. V 2. polčasu smo bili boljši, lahko bi izenačili, a s porazom ne moremo biti zadovoljni. Čaka nas še veliko dela, da bomo v formi, kakršno si želim.