Vikinški derbi po taktih Balkanca

Na tekmi dodatnih kvalifikacij med Švedsko in Dansko bo vse v znaku Zlatana Ibrahimovića.

Objavljeno
14. november 2015 01.17
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Skandinavski derbi je ena od nogometnih klasik na stari celini z več kot stoletno tradicijo izjemne tekmovalnosti. Tudi nocojšnja (20.45) prva tekma dodatnih kvalifikacij bo imela vse prej kot le športni vidik. V Areni prijateljstva v Solni bo v znaku boja za vsak centimeter in prvega vikinga Zlatana Ibrahimovića.

Gostitelji z Zlatanom v ospredju imajo vlogo favoritov, toda gostje se najbolje počutijo, ko niso pod pritiskom. »Zadovoljen sem, da bomo imeli priložnost ta dvoboj odločiti pred domačimi navijači,« je dal danski selektor Morten Olsen jasno vedeti, da v Stockholmu še ne bo popolne domače veselice. Za »večnega« selektorja »danskega dinamita« se končuje obdobje vladanja reprezentanci, saj je 66-letni bivši kapetan Danske že napovedal nepreklicno slovo. Vprašanje je le, kdaj: v torek po porazu s Švedsko ali po koncu eura?

Švedski selektor Erik Hamren je dobil ultimat vodilnih funkcionarjev: ali bo reprezentanco popeljal v Francijo ali pa se bo poslovil. Toda 58-letni strokovnjak je napovedal, da še ni napočil trenutek za slovo: »Danska je pred nami na lestvici FIFA, v zadnjih medsebojnih tekmah je bila uspešnejša, toda imam občutek, da je napočil trenutek za našo zmago,« je dejal Hamren.

Švedska in Danska sta se v dodatnih kvalifikacijah pomerili že leta 2009. »Trikrat sem se uvrstil na velika tekmovanja prek dodatnih kvalifikacij, od tega enkrat za SP leta 2010 ravno prek Švedov,« je z veseljem razkril Olsen in dal vedeti, da se tekme z velikimi rivali niti malo ne boji. V bolj neprijetnem položaju je Hamren. Zaradi Ibrahimovića in njegovih mojstrovin ter karizme so zahteve po uvrstitvi na EP tako rekoč plebiscitarne. A tako preprosto ni. Nekdanji zvezdnik Švedov Fredrik Ljungberg je opozoril na veliko slabost selekcije.

»Prav neverjetno in žalostno je, kako je reprezentanca odvisna od Zlatana. Njegovi kolegi niso na isti kakovostni ravni in vse se gradi okoli njega,« je z neprijetno resnico dan pred dvobojem vznemiril švedski tabor nekdanji as Arsenala.

Ibrahimović je Švedska in Švedska je Ibrahimović. To že dolgo ni več skrivnost, s tem se je sprijaznila, celo več, to vlogo je sprejela tudi večina reprezentantov. Ibrahimovićeva samozavest je neizmerna, z lahkoto je odbil pomisleke, da v 35. letu starosti ni več tako močan in učinkovit.

»V francoskem prvenstvu sem odigral 11 tekem, zabil 9 golov in zbral 5 podaj, kar je boljša statistika kot lani. Torej, četudi sem starejši in postajam vse bolj šibak, pa še vedno delam, kar delam. Lahko si predstavljate, kaj bi šele počel, če bi bil dober in mlad,« je v svojih tradicionalnih »petih minutah« navdiha pred sedmo silo stresel iz rokava Zlatan, ki je v kvalifikacijah zabil osem golov. Skupno jih je v 109 tekmah dosegel že 59, s čimer je daleč najučinkovitejši Šved. Ibrahimović bo imel poseben status med Danci, zaradi česar bo moral biti še posebej pazljiv. Morebitni rumeni karton bi ga izločil iz povratne tekme.

Vikinški derbiji že dolgo več niso tekme viteškega značaja, tekmovalnost je preprosto prevelika. Današnja tekma bo že 104. Švedska ima boljši izkupiček, 45 zmag proti 40 porazom in razliko v golih 182:169.

Zadnjo tekmo, prijateljsko, sta tekmici igrali lanskega maja, z golom Daniela Aggerja so zmagali Danci. Ti v zadnjih treh tekmovalnih dvobojih niso dosegli gola, v kvalifikacijah pa so le enkrat zmagali v gosteh. Švedi so doma v kvalifikacijah izgubili zgolj proti izjemnim Avstrijcem.

Pa še ena iz arhiva skandinavskih derbijev: leta 1992, ko so Danci na Švedskem senzacionalno postali evropski prvaki, so izgubili le proti Švedski.