Viole »boljše« kot Green Dragons

SNL: Maribor bo plačal 15.000 €, Olimpija 2550.

Objavljeno
26. november 2015 19.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Navijaška skupina Viole dela, NK Maribor pa plačuje. Oba skupaj predstavljata enega od boljših »pokroviteljev« Nogometne zveze Slovenije, saj zaradi nešportnih dejanj disciplinski sodnik pri NZS Roman Rogelj kaznuje vsak greh. Zadnji, ki je povezan z navijaškimi izpadi na derbiju v Stožicah, je za NK Maribor pomenil kar globok poseg v blagajno.

Disciplinski sodnik je namreč zaradi prižiganja večjega števila bakel, njihovega metanja ob drugih predmetih na igralno površino, ogrožanja varnosti akterjev tekme, izkazovanjem žaljivega vedenja s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročitve prekinitve tekme kaznoval NK Maribor s 15.000 evrov. Klub je pogojno dobil še kazen dveh tekem brez gledalcev, če do konca sezone navijači ne bodo povzročili novih incidentov. Maribor je za neprimerne navijaške vložke v tej sezoni plačal že 31.850 €. Če bo plačal še kazen za neprimerno vedenje trenerja Krunoslava Jurčića, bo znesek višji za 1000 €. Toliko je z agresivnimi protesti in žaljivimi komentarji sodniških odločitev, pri čemer je bil večkrat tudi opozorjen, pridelal zagrebški trener. Niz mariborskih kazni je zaokrožila izključitev Petra Stojanovića. Mladi reprezentant jo je odnesel brez finančne kazni, toda zavoljo nešportnega ter agresivnega odziva proti glavnemu in četrtemu sodniku je prejel prepoved igranja na treh tekmah, pri čemer je prvo že odslužil v sredini tekmi proti Gorici.

Brez kazni je ni odnesla niti Olimpija, a je njen prispevek v blagajno NZS bistveno manjši. Tudi pri tej kazni so imeli glavno vlogo navijači oziroma navijaška skupina Green Dragons. Žaljivo vedenje do nasprotnega kluba in njegovih klubskih simbolov, uporaba večje količine bakel skozi vso tekmo, nekaj so jih vrgli tudi na igralno površino, s čimer so enkrat povzročili prekinitev tekme, ob upoštevanju predkaznovanosti, je skupaj navrglo 2550 € kazni.