Viole na derbiju »zakurile« 15.000 €

Zaradi incidentov na tekmi v Stožicah je NZS visoko kazen naložila Mariborčanom, Olimpiji pa 2550.

Objavljeno
26. november 2015 14.43
Nogomet Olimpija Maribor
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Po večnem nogometnem derbiju med Olimpijo in Mariborom v Stožicah je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) po pričakovanjih podelil visoke kazni. Mariborsko ekipo je zaradi številnih incidentov njene organizirane navijaške skupine naložil plačilo v višini 15.000 evrov. Ljubljanska ekipa bo plačala kazen v višini 2550 evrov, trener Maribora Krunoslav Jurčić pa 1000 evrov.

»Viole« so na navijaški tribuni v različnih delih tekme prižgale večje število bakel, precejšnje število bakel in različnih predmetov so mariborski navijači odvrgli tudi na igralno površino ter ogrožali varnost akterjev tekme. Izkazovali so žaljivo vedenje s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročili prekinitev tekme 15. kola slovenskega nogometnega prvenstva.

Sporni so bili tudi njihovi transparenti, s katerimi so izražali nestrpnost do migrantov oziroma aktualne migrantske krize. Uporabili so tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga UEFA v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov.

Ob tem so Mariborčani dobili še kazen igranja na dveh domačih tekmah brez prisotnosti gledalcev na navijaški tribuni (tribuna jug), ki pa se lahko pogojno odloži, če navijači ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška do konca sezone 2015/16.

Kazen si je prislužil tudi Petar Stojanović zaradi nešportnega vedenja ob drugem rumenem kartonu v 65. minuti. Ostro je protestiral pri glavnem in četrtem sodniku, zato pa dobil prepoved igranja na naslednjih treh prvenstvenih tekmah. Trener Jurčić bo zaradi zaradi agresivnega protestiranja in žaljivega komentiranja sodniških odločitev, ob tem je bil večkrat tudi opozorjen, prejel denarno kazen v višini 1000 evrov.

Tudi domači navijači so izkazovali žaljivo vedenje do nasprotnega kluba in njegovih klubskih simbolov, skozi tekmo pa uporabili večjo količino bakel, nekaj teh so odvrgli tudi na igralno površino in tako enkrat povzročili prekinitev tekme. Na podlagi prekrškov in predkaznovanosti je bila Olimpija Ljubljana zaradi vedenja navijaške skupine kaznovana z globo v višini 2550 evrov, so zapisali pri NZS.