Vodilni Leicester zadnja priložnost za Chelsea

Angleško prvenstvo polno presenečenj; konec mini niza Liverpoola, spodrsnilo obema kluboma iz Manchestra.

Objavljeno
06. december 2015 22.33
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – V razmerah do prihoda Romana Abramoviča v Chelsea ne bi bilo nič nenavadnega, če bi londonski klub kotiral nizko, kot kotira po 15 kolih sezone 2015/16. Chelsea je pred »rusko« ero osvojil le en naslov angleškega prvaka leta 1955. Danes je drugače, poraz proti novincu v ligi je bil le zadnji polom razrvane zasedbe trenerja Joseja Mourinha.

Minuli konec tedna so tesni spremljevalci angleškega nogometa dočakali več presenetljivih razpletov prvenstvenih tekem v silno izenačeni premier league. Če odmislimo novo presenetljivo zmago vodilnega Leicestra, ki jezdi na krilih italijanskega trenerja Claudia Ranierija, bi lahko izpostavili najmanj štiri tekme z nepričakovanim koncem.

Spodrsljaj anemičnega Manchester Uniteda na Old Traffordu proti West Hamu je gotovo prvi v nizu »presenečenj«, četudi ne gre za senzacijo. »Rdeči vragi« bodo očitno še lep čas lovili vzdušje, motivacijo in vpliv v zakulisju, kot so ga imeli v šampionski eri legendarnega trenerja Alexa Fergusona, ki si je v živo ogledal tudi remi z Londončani. Najmanj enako boleč, če ne še bolj, je bil poraz donedavno vodilnega kluba v Angliji na gostovanju pri Stoke Cityju; Manchester City izgublja zanesljivost, ki je vselej krasila zasedbe trenerja Manuela Pellegrinija in angleški mediji vse glasneje namigujejo na menjavo trenerja pri »meščanih« najpozneje po koncu te sezone. Tudi mini niz uspešnih iger Liverpoola se je končal minuli konec tedna; prerojeno moštvo Jürgna Kloppa je včeraj nasedlo v Newcastlu, četudi je imelo več od igre tako po statističnih merilih kot na igrišču.

Kljub vsemu velja izpostaviti, da je Kloppov Liverpool v povprečju pretekel 6,9 km več od enajsteric, ki jih je pošiljal v igro predhodnik Brendan Rodgers, ob tem pa so Kloppovi izbranci v povprečju nanizali kar 84 šprintov več kot Rodgersovi nogometaši. In, ne nazadnje, včeraj je »rdeče« potopil Martin Škrtel s sedmim avtogolom v angleški karieri; zbral jih je toliko kot nekdanji Liverpoolov simbol Jamie Carragher in manj le od Irca Richarda Dunna, ki je svoje vratarje (Everton, ManCity, Aston Villa, QPR) matiral kar desetkrat!

Negativna zgodba konca tedna je – spet in še vedno – Chelsea. Modri so le spomin na moštvo, ki je v minuli sezoni pokorilo vso konkurenco v premier league, v osmini finala lige prvakov pa nesrečno izpadlo proti močnemu PSG. Najbolj zgovorna je naslednja primerjava: po 15 kolih minule angleške sezone je imel Chelsea 26 točk prednosti pred »avtsajderjem« Leicestrom, po 15 kolih te sezone pa za njim zaostaja velikih 17 točk!

Prav lahko se zgodi, da bodo Londončani reševali sezono v ligi prvakov, v kateri imajo enake možnosti za uspeh kot drugi, ki se bodo 14. decembra podali v žreb parov osmine finala kot zmagovalci skupin. Kdo ve, morda bo Mourinho do februarskega začetka končnice tako močno motiviral fante, da bodo slednji leteli kot naviti.

Ta čas je realnost drugačna, klubu grozi boj za obstanek, četudi se sliši neverjetno. Če je bil cilj pred začetkom sezone standarden – boj za čim več lovorik vštevši z naslovom prvaka –, ga je Mourinho nato znižal in začel govoriti o uvrstitvi na eno od prvih štirih mest. Po domačem porazu z novincem Bournemouthom je prišlo do vnovičnega prevrednotenja ambicij.

»Borili se bomo za prvih šest mest, ki prinašajo Evropo, izpadli gotovo ne bomo,« je Mourinho zatrdil, kot v zadnjih letih »zatrjujejo« trenerji Evertona, Newcastla ali Tottenhama. Moštvo Chelseaja igra tako nepredvidljivo, da je vseeno, s kom se bo merilo v naslednjih tekmah. Kljub temu prihajajoči konec tedna morda ponuja zadnjo priložnost za zasuk v igri in rezultatih – Chelsea bo namreč v ponedeljek (21.00) gostoval pri vodilnem Leicestru, ki ga vodi srditi Mourinhev rival Claudio Ranieri.