Vratar Jan Oblak nazadnje prejemal toliko golov leta 2012

Prvo dejanje lige prvakov 2019/20 je prineslo dobro in slabo novico za selektorja Matjaža Keka.

Objavljeno
19. september 2019 06.02
Posodobljeno
19. september 2019 21.35
Selektor Matjaž Kek in vratar Jan Oblak med septembrsko akcijo s Poljsko in z Izraelom. FOTO: Jernej Suhadolnik
Prvo dejanje lige prvakov 2019/20 je prineslo dobro in slabo novico za selektorja Matjaža Keka. Najprej dobra: bočni igralec Petar Stojanović je ujel odlično formo v majici Dinama. In slaba? Josip Iličić je v Zagrebu deloval enako nemočno kot soigralci pri Atalanti. Ob tem je zašel v nenavaden položaj, resda le statistično, tudi vratar Atletica Jan Oblak.


Brez Messija in Ronalda v Uefini igri


image
Petar Stojanović je bil bitke tudi z Nizozemcem Robinom Gosensom. FOTO: Reuters


V torek in sredo so videli navijači 45 golov oziroma 2,81 na tekmo, največ med 31. in 45. minuto prvih polčasov (27 %). Večina tekem je bila spektakularnih, četudi sta ostala v ozadju celo Messi in Ronaldo. Če bi sestavili idealno enajsterico upoštevaje osvojene točke v Uefini igri »Fantasy Football«, bi izbrali sistem igre 3-5-2, v njem pa naslednja imena: Ter Stegen (Barcelona, 12 točk); Meunier (PSG, 14), Alvarez (Ajax, 13), Tagliafico (Ajax, 18), Leovac (Dinamo, 15), Bernat (PSG, 12); Valbuena (Olympiakos, 12), Gündogan (ManCity, 13), Oršić (Dinamo, 19); Haaland (Salzburg, 14) in Di Maria (PSG, 14).


Vsa čast, iz Atalante ste naredili Atlantido!


Enajsterica razkriva hude težave Reala v Parizu in Atalante v Zagrebu. V slovenski soseščini sta bila aktivna tudi Petar Stojanović in Josip Iličić. Odmevna zmaga Dinama (4:0) je spravila v delirij navijače modrih. Najbolj posrečeno je rekordno visoko zmago Dinama opisal časnik 24sata: »Vsa čast, iz Atalante ste naredili Atlantido!« Mnogi so opazili, da je Josip Iličić med tekmo dvakrat zamenjal nogometne čevlje, toda tudi menjava »kopačk« je bila zaman. »Fantom ne morem ničesar zameriti, saj nas je Dinamo nadigral po vseh merilih. Zagrebčani so bili agresivni, hitrejši, močnejši, … Dobili smo močno lekcijo, toda liga prvakov je močnejša od serie A,« je povedal Gianpiero Gasperini.

image
Atalantin as Josip Iličić je po tretjem golu Dinama razkril svoje občutke. FOTO: Reuters


Del »hitrih in drznih«, ki so uspešno dobili kar 23 driblingov, je bil tudi Stojanović, ki je prejemal tudi ocene 9; zrežiral je gol in pol, ob tem zaprl dostop do hrvaških vrat prek desnega boka. Ljubljančan je prejel 30 žog (9 Ademi, 6 Olmo) in jih natančno oddal 18 od 28 žog (64 %), največ Ademiju (5), napadalcu Brunu Petkoviću (4) in Olmu (3). Dinamo je razkril formulo za uspeh: vseh 97 minut igre je ohranjal energetsko raven NEK Krško. To je odločilno: nogometna tekma že dolgo ne traja več le 90 minut, v Salzburgu in Milanu so navijači spremljali 100 minut igre.

99 minut in 52 sekund
sta igrala Salzburg in Genk, le 37 sekund manj Inter in Slavija Praga


Iličić se je opazno trudil, a ni prepričal italijanskih kritikov: ni resno ogrozil Zagrebčanov, ki so navdušili večino od 29.000 navijačev, 3000 gostov iz Bergama je bilo potrtih ob zgodovinski krstni tekmi Atalante v ligi prvakov. »Jojo« je prejel 43 podaj (De Roon 15, Toloi 7, Gomez, Hateboer in Malinovsky po 4), oddal je 24 žog (Hateboer 6, Malinovsky in Gomez po 5, … Zapata 3), od tega 75 % natančno.


Trikrat po dva gola nazadnje leta 2012


Ne le v Zagrebu, tudi v Madridu so videli štiri gole, ne pa zmagovalca tekme med Atleticom in Juventusom. Italijani so bolje začeli, Španci pa končali. Trener rdeče-belih Diego Simeone se ni mogel odločiti, kako dober ali slab je izid 2:2. »Ne gledam na tak način. Juventusova enajsterica je štela 29 let, naše povprečje je bilo 24. Ključno sporočilo? Da smo ohranili intenzivnost igre in naš značaj, zato smo izvlekli točko,« je ocenil Argentinec.

image
Vratar Jan Oblak se je vnovič boril tudi s Cristianom Ronaldom. FOTO: AFP


Najvišje ocene za svoj učinek sta prejela rezervista Herrera in Vitolo, med najslabše ocenjenimi je bil Jan Oblak, čeprav bi lahko kaj opravil le pri drugem golu Juventusa (Matuidi), pri prvem (Cuadrado) mu ne bi pomagale niti pol metra daljše roke. Škofjeločan je prejel po dva gola na treh zaporednih tekmah (Izrael, Real Sociedad in Juventus), česar ni vajen. To se mu je nazadnje primerilo daljnega leta 2012, ko je branil za portugalski klub Rio Ave kot posojeni vratar Benfice.