Vrhovno sodišče potrdilo Messijevo kazen

Argentinski velezvezdnik bo zaradi utaje davkov kaznovan z 21 meseci pogojne kazni in dvema milijonoma evrov globe.

Objavljeno
24. maj 2017 16.26
TOPSHOT-FBL-ESP-LIGA-BARCELONA-EIBAR
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Madrid - Špansko vrhovno sodišče je danes potrdilo obsodbo prvostopenjskega sodišča, ki je lani argentinskega zvezdnika Barcelone Lea Messija zaradi davčnih nepravilnosti obsodilo na 21 mesecev pogojne kazni. Messi je španskim davčnim oblastem utajil skoraj 4,2 milijona evrov med letoma 2007 in 2009.

Sodišče je potrdilo tudi denarno kazen, ta argentinskemu zvezdniku nalaga plačilo dveh milijonov evrov globe zaradi davčne utaje. Messija in njegovega očeta Jorgeja Horacia so obsodili julija lani, vendar pa kazni ne bosta prestajala za zapahi in bosta ostala na prostosti, kajti v skladu s špansko sodno prakso ni običajno, da bi za prve prestopke pri manj kot dvoletni zaporni kazni obsojenci za nenasilna kazniva dejanja šli v zapor.

Vrhovno sodišče je v celoti potrdilo obsodbo proti nogometnemu zvezdniku, medtem ko je obsodbo proti njegovemu očetu znižalo na 15 mesecev pogojno, upoštevajoč dejstvo, da je njegov sin davčnim oblastem vrnil utajeni denar.

Sodišče je pritrdilo obtožbam tožilstva, da sta oče in njegov zvezdniški sin v davčnih oazah, v Belizeju in Urugvaju, želela prikriti dohodke od marketinške uporabe igralčeve podobe (image rights) med letoma 2007 in 2009. Šlo je za prihodke iz pogodb, ki so jih z nogometnim zvezdnikom sklenili predstavniki finančne ustanove Banco Sabadell ter multinacionalk Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Messi se je na sodišču branil, da z izogibanjem davkom ni bil seznanjen in da ni ničesar vedel o finančnih zadevah, saj se je ves čas posvečal zgolj igranju nogometa in je le podpisoval, ne da bi podpisano prebral, kar mu je na podlagi mnenja pravnih svetovalcev svetoval njegov oče, kateremu je v celoti zaupal. Vrhovnih sodnikov s takšnim zagovorom ni prepričal.