Vse boljša Albanija pravšnja preizkušnja za Kekove strelce

Nocojšnja prijateljska tekma Albanije in Slovenije res prihaja ob pravem času (ob 20. uri). Aduti Matjaža Keka so nameč razigrani kot doslej še ne, saj tresejo mreže klubskih tekmecev v Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem in drugod. Drevi bo šlo tudi za generalko pred marčevskim gostovanjem Italije v Stožicah.

Objavljeno
09. februar 2011 10.24
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Tirana – Hkrati bo imel slovenski selektor Matjaž Kek tudi imenitno priložnost za iskanje alternativ na nekaterih ključnih položajih v enajsterici, v kar sta ga prisilili poškodbi kapetana Roberta Korena in vratarja Samirja Handanoviča. Drevi bo šlo namreč tudi za generalko pred marčevskim gostovanjem Italije v Stožicah.

»Na zahtevnem in ne povsem ravnem igrišču pričakujem agresivno igro naših fantov in številne ostre dvoboje. Na treningih resda uigravamo kratke kombinacije, toda samo s hitrim oddajanjem žoge to pot ne bomo uspešni. Želimo popraviti vtis z zadnje tekme proti Gruziji, čeprav rezultat v Tirani ne bo v ospredju,« je pred nocojšnjo tekmo misli strnil Matjaž Kek. Zadnji prijateljski dvoboj Slovenije v Kopru res ni bil posrečen. Kljub znanim dogodkom pred tekmo sta ostala v spominu le mlačen odziv Slovencev po zasuku, ki so ga uprizorili gostje s Kavkaza, in nezbrana igra Kekovih fantov v zadnjih 25 minutah, ko so igro že zapustili Valter Birsa, Robert Koren, Zlatko Dedič in Samir Handanovič.

V albanski metropoli bodo imeli fantje popravni izpit in priložnost za zadnje tekmovalno piljenje forme pred morda ključnim obdobjem boja za evropsko prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Poljska in najbrž tudi Ukrajina. Albance je treba vzeti zelo resno, Josip Kuže je dobro uglasil sredozemski značaj »orlov«, ki so novembra zasedali celo 58. mesto lestvice FIFA, bili so najvišje doslej ... »Zavedamo se, da nam ne bo lahko, vem tudi, da ne bi bilo dobro izgubiti dveh tekem zapored,« je priznal Kek, ki ima vendarle sladke skrbi s sestavo začetne enajsterice. Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Srečko Katanec in Brane Oblak niso imeli na voljo tako močnih adutov v napadu, kot jih ima on.

Ob prerojenem Milivoju Novakoviču je vroč kot kostanj tudi Tim Matavž, znan je učinek Zlatka Dediča na velikih tekmah, tu je še Zlatan Ljubijankič ... Da ne naštevamo naprej, saj tako nevarnih kril, kot sta Valter Birsa in Josip Iličič, pri nas nemara še ni bilo.
»To morda res drži, a igranje v klubu je eno, učinek v reprezentanci pa ni nujno enak. Zanima me, kako bo z Albanci delovala zvezna vrsta, tudi na bočnih položajih iščemo ustrezno širino,« dodaja Kek, ki je na treningih uigraval tudi štopersko navezo Cesar-Anđelkovič, na bokih pa preizkusil Mitjo Vilerja (levo) in Mateja Mavriča (desno). Naš štab se bo šele tik pred tekmo odločil o prvem vratarju; začel naj bi izkušenejši Jasmin Handanovič, ki pa ga daje blažja viroza, priložnost utegne dobiti Vid Belec, v Vidmu čaka na morebiten klic Jan Koprivec ...

Utrip med slovenskimi aduti v polmilijonski Tirani je kar dober, fantje so sproščeni, željno pričakujejo tekmo na štadionu Qemala Stafe – tukajšnjega heroja iz 2. svetovne vojne –, ki sprejme 20.000 gledalcev. Objekt, na katerem je že gostovalo več slovenskih moštev (reprezentanca '99, Hit Gorica '05 in Domžale '07), bodo sicer v letu dni s pomočjo UEFA podrli in nato zgradili pokrit štadion za dobrih 30.000 duš.

Verjetni začetni enajsterici, Slovenija (4-4-2): J. Handanovič, Jokič, Šuler, Cesar, Brečko, Kirm, Bačinovič, Radosavljevič, Birsa, Novakovič, Matavž; Albanija (4-4-2): Ujkani, Vangjeli, Lila, Daliku, Teli, Cana, Agolli, Bulku, Duro, Muzaka, Salihi; sodnik: Koukoulakis (Grč).

Uspešna Katanec in Zahovič

Slovenci in Albanci so se doslej pomerili štirikrat. V kvalifikacijah za Euro 2000 so izbranci Srečka Katanca zmagali tako v Tirani (1:0; Zahovič) kot za Bežigradom (2:0; Zahovič, Osterc), manj uspešni so bili Kekovi fantje v boju za EP '08, ko sta se tekmi v Skadru in Celju končali brez golov.

Slovenci le z Belgijci

Slovenija bi se morala 11. junija pomeriti z Makedonijo, a do te prijateljske tekme tudi zaradi neugodnega termina ne bo prišlo. Namesto tega bodo imeli Slovenci zadnji preizkus pred jesenskim vrhuncem kvalifikacij 10. avgusta, ko bo v Stožicah gostovala Belgija, ki je premagala Kekove fante 11. februarja 2009 v Genku z 2:0.