Vse podrejeno golom v mrežo Malte

Kvalifikacije za SP 2018: Bodo na svoj račun prišli tudi slovenski navijači?

Objavljeno
06. junij 2017 23.17
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Koliko golov bo odnesla domov reprezentanca Malte – enega, dva, tri, več kot tri? Slovenska reprezentanca na Brdu kuje taktiko, s katero bi čimprej zlomila odpor sobotnega tekmeca, toda realna pot do uspeha je nemara bolj trnova: Maltežani se bodo v Stožicah vkopali kot na fronti, Robert Berić in soigralci bodo potrebovali potrpežljivost in močno podporo navijačev.

»Seveda bi želeli visoko zmagati, toda naš osnovni cilj je znan: premagati moramo Malto, čez poletje nabrati nove moči, nato pa septembra odločati o svoji usodi na Slovaškem in doma z Litvo. Ne zanima nas nič drugega, prav tako nas ne zanima, kako se bo razpletlo sobotno gostovanje Slovaške v Litvi ali derbi Škotske in Anglije v Glasgowu,« je zatrdil Robert Berić. Napadalec St. Etienna je v zadnjih mesecih našel svojo formo, pozabil naj bi na poškodbo, ki mu je odvzela zajeten prvi del sezone.

Berić bo skoraj zanesljivo dobil priložnost od prve minute igre, selektor Srečko Katanec uigrava napadalne akcije prek bokov in kril prav okrog srednjega napadalca iz Krškega. V nogometu je še kako pomembno, da se (so)igralci tako močno čutijo na igrišču, da bi lahko igrali tudi miže. To je posebej odločilno v režimu enosmernega prometa, kakršnega si lahko obetajo navijači v soboto popoldne (18) ob severni ljubljanski obvoznici.

»Vemo, kaj lahko pričakujemo. Že v ponedeljek smo analizirali značilnosti Malte in nekaj ključnih poudarkov njenih zadnjih tekem, poučno je bilo tudi naše jesensko gostovanje na Malti. Potrpežljivo bomo iskali prvi gol, ki bi nas v nadaljevanju tekme gotovo razbremenil. Prebijati bomo poskušali prek bokov in kril ali po sredini, če bo priložnost za to. Dobro bomo pripravljeni in ne vem, zakaj ne bi bili uspešni,« je zatrdil nogometaš, ki bo čez 10 dni dopolnil 26 let.

Da bo Malta padla sama od sebe, ni posebej verjetno, prav tako ni verjetna odmevna kanonada, četudi ni izključena. Ne nazadnje je reprezentanca Srečka Katanca na domačem igrišču le enkrat zabila več kot tri gole – 27. marca 2015, ko je obiskala Stožice amaterska zasedba San Marina.

Kdo ve, morda bo Berić prispeval odločilni gol za zmago, kar se resda ne bi zgodilo prvič. Prav Krčan je namreč septembra 2015 edini preluknjal mrežo Estonije, s čemer so si Slovenci priigrali nastop v dodatnih kvalifikacijah za euro 2016. »Verjamem, da smo še vedno resno v igri za svetovno prvenstvo, enako verjamejo tudi drugi fantje. Najprej moramo premagati Malto, potem pa bomo videli, ali se bo kaj spremenilo na lestvici skupine F,« je še dodal Berić.

Tudi Jasmin Kurtić, še en nogometaš, ki ga je nekoč v selekciji U-21 uveljavil sedanji Katančev pomočnik Tomaž Kavčič, se je obrnil po pomoč k navijačem. »Morda pri nas res ni tako kot v nekaterih zahodnih državah, ko navijači napolnijo štadion ne glede na ugled tekmeca. Naši navijači so nas resda podprli še vselej, kadar smo potrebovali pomoč, zato jih pozivam, naj storijo podobno tudi tokrat ... Mi jim lahko le obljubimo, da bomo naredili vse za to, da ne bodo zaman kupili svojih vstopnic,« je zatrdil Kurtić, za katerim je najboljša sezona v karieri. Na poti do zgodovinske uvrstitve Atalante v evropsko ligo je izpustil le eno tekmo, ob tem je zbral tudi šest golov, tri podaje za gol in bil eden od najboljših nogometašev, ki so ustvarili presenečenje te sezone v serie A.

»Uf, bilo je res čudovito, sezona je bila odlična ... Toda s tem ne bomo premagali Malte. Moje misli zaseda le sobotna tekma. Na treningu vadimo čim hitrejšo oddajo žoge, želimo ustvarjati višek igralcev na igrišču, Maltežane pa bomo poskušali streti s čim manj dotiki žoge. Morda bomo lahko prebili zgoščeno postavitev gostov zgolj z igro ena na ena in kakšno solo akcijo, na vse bomo pripravljeni,« je še zatrdil Kurtić, ki naj bi si v soboto pripisal jubilejni 40. nastop v majici s slovenskim grbom.