Vznesenost, moč in odločnost

Britanski nogometni derbi v kvalifikacijah za SP 29018: v Glasgowu gostuje Anglija.

Objavljeno
10. junij 2017 01.27
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Današnji že 114. največji otoški derbi s tradicijo iz 19. stoletja med Škotsko in Anglijo bo za slovenske navijače domala tako zanimiv kot dvoboj v Stožicah. Realisti bodo držali pesti za Angleže, ki so v gosteh preživeli v Bratislavi in Sloveniji, optimisti za Škote.

Škotski selektor Gordon Strachan se spopada s preveč nabrušenimi nacionalisti, ki po volilnem fijasku zahtevajo bitko na nož in »kri« zvezdniških tekmecev z juga otoka.

»Minili so časi sile, štartov s hrbta, umazanih potez ... V sodobnem nogometu moraš razmišljati, najti svojo igralno pot do zmage,« je poudarjal legendarni rdečelasec, ki se je prav proti Sloveniji marca rešil odstavitve. Če je proti Katančevi četi reševal sebe in možnosti za uvrstitev tik pod vrh skupine, se bodo Škoti zdaj potegovali za čim boljše izhodišče pred ključnimi jesenskimi nastopi. Zaostanek za 2. Slovaško in 3. Slovenijo, ki še morata gostovati v Londonu, ni velik, lahko pa ga »levjesrčni« celo spremenijo v prednost.

»Imamo realne možnosti za drugo mesto in za zmago nad Anglijo. Telesno in mentalno smo pripravljeni za tekmo,« je bil optimist Strachan, nekoč tudi član Manchester Uniteda. Dovolj bi bila tudi točka, zmaga bi zamajala tudi prvo mesto Anglije in opogumila Slovake ter nas. Škoti so prvi dvoboj na Wembleyju gladko izgubili z 0:3, toda poraz je bil previsok. Na igrišču so bilo veliko bolj enakovredni in tudi neučinkoviti.

»Kar premoremo v tej skupini, so vznesenost, moč in odločnost. To moramo uporabiti. Ko imamo žogo v nogah, moramo biti umirjeni in sproščeni, strahu ne smemo imeti,« se je lotil vsega po malem 60-letni strokovnjak iz Edinburgha.

Kot da bi vedeli, da jih na Hampden Parku čakajo nabrušeni tekmeci, je angleški selektor Gareth Southgate prejšnji petek priprave za dvoboj začel z 48-urnim vojaškim urjenjem pod taktirko marincev.

»Najpomembnejše je bilo, da smo delovali kot moštvo, vsi od trenerjev in drugih članov reprezentance do igralcev,« je med drugim pojasnil vojaški uvod v priprave selektor Southgate, ki je prvič, odkar je lanskega 27. septembra nastopil z vlogo v. d. selektorja (brez v. d. pa je od 30. novembra), zunaj igralskega kadra pustil Wayna Rooneyja. Najboljšega strelca Anglije (53 golov) bo s kapetanskim trakom presenetljivo zamenjal veliki up Harry Kane. Napadalec Tottenhama se ni ustrašil izziva, a je v reprezentančnem dresu veliki dolžnik. Zaradi poškodb je manjkal na zadnjih šestih tekmah, zabil je komaj 5 golov.

»Vidim se v vlogi enega od vodilnih igralcev zdaj in tudi v prihodnosti. Res sem star komaj 23 let, toda razumem se z mlajšimi in starejšimi, tukaj pa je tudi nekaj mojih fantov iz Tottenhama,« se je že postavil v kapetansko držo dve zaporedni leti najboljši strelec premier league.