Webb izpostavil rasizem v otoškem nogometu

Podpredsednik Fife Jeffrey Webb opozarja, da sta v 92 klubih v štirih angleških ligah le dva temnopolta.

Objavljeno
09. oktober 2014 13.25
reut*Italy s players wear a t-shirt reading"Unit
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

London - Podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeffrey Webb je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil pereč problem rasizma v angleških ligah. »V 92 klubih v štirih ligah sta le dva temnopolta trenerja. Gre za očitno težavo,« je poudaril Webb, ki sicer prihaja s Kajmanskih otokov, obenem pa je tudi vodja Fifinega odbora za boj proti diskriminaciji.

Nevzdržne razmere, »pred katerimi si ne gre več zatiskati oči«, je ponazoril z v nebo vpijočim primerom trenerja Chelseajevega mladinskega pogona Eddieja Newtona, ki je bil pomočnik Roberta di Mattea, ko so se Londončani predlani okitili z naslovom zmagovalcev lige prvakov. Kljub temu se Newton nikakor ni mogel zaposliti kot glavni trener članske vrste, po Webbovem mnenju lahko tudi zavoljo barve njegove kože.

»Pred nekaj meseci sem se srečal na kosilu z njim in mi je potožil, da niti po osvojeni šampionski lovoriki ni dobil priložnosti niti za pogovor glede napredovanja, kaj šele, da bi ga izbrali za glavnega trenerja. To niso prikrite stvari, takšna krivica bode v oči in te useka v obraz,« je prepričan Webb, ki je angleške klube pozval k sprejetju novih pravil, s katerimi bi uredili to področje.

Za zgled bi si lahko vzeli ameriško ligo NFL, ki je že sprejela posebno, Rooneyjevo pravilo, po katerem so klubi dolžni med kandidate za pogovor o trenerskem mestu vključiti tudi pripadnike manjšin. »Ali res potrebujemo sistem kvot, s kateri bomo zagotavljali, da bodo lahko položaje zasedali ljudje na podlagi njihovih sposobnosti in ne barve kože? Žal, odgovor je pritrdilen,« končuje drugi mož Fife. V štirih angleških ligah sta le dva od 92 trenerjev temnopolta: Chris Powell (Huddersfield) in Keith Curle (Carlisle).