Wenger besni: V Chelsea so zahrbtneži

Nakup napadalca Liverpoola Fernanda Torresa, za katerega je Chelsea odštel kar 59 milijonov evrov, še naprej buri duhove na Otoku. Najbolj oster je bil trener Arsenala Arsene Wenger, ki je Chelsea označil za »hinavce«, saj podpirajo t.i. finančni fair play, a kljub izjemno slabemu poslovanju v preteklem letu, še naprej obilno zapravljajo.

Objavljeno
02. februar 2011 17.37
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
London - Dolgoletni strateg Arsenala Arsene Wenger se je ostro odzval na novico o negativnem poslovanju Chelsea, ki je le nekaj ur po objavi rdečih številk (v preteklem letu so poslovali z izgubo 55 milijonov), kupil napadalca Liverpoola Fernanda Torresa za neverjetnih 59 milijonov evrov. Francoski strateg je razočaran nad klubsko politiko temno modrih, saj odstopajo od »finančnega fair playja«, h katerim so pristopili s podpisom Uefine listine.

Tudi Uefa je včeraj izdala opozorilo nogometnim klubom, da bodo nova finančna pravila, ki jih bo uvedla leta 2014, pomenila strožji nadzor v klubih. Z novimi pravili bo lahko Uefa prezadolženim klubom ali tistim, ki ne bodo redno plačevali svojih nogometašev, tudi preprečila nastope v mednarodnih klubskih tekmovanjih.

»Kakšna logika tiči za tovrstnimi potezami? Težko je to vedeti. Uradno sicer podpirajo finančni fair play, tako da mi ni jasno, zakaj so se odločili za takšno potezo,« je bil v svojem slogu oster Wenger. Ob tem je tudi dejal, da je ruski mogotec in lastnik kluba Roman Abramovič nekaj časa deloval precej neodločno glede namenjanja sredstev za okrepitve, a si je očitno na koncu premislil.

Nakupovalna mrzlica se bo nadaljevala poleti

»Abramovič je odobril nakup dveh nogometašev za več kot petdeset milijonov evrov. Nakupovalne mrzlice pa še ni konec, saj bodo tudi poleti zagotovo precej trošili,« je še prepričan Francoz. Pomisleki trenerja Arsenala se verjetno nanašajo predvsem na strah, da »topničarji« v prihodnosti ne bi zmogli več tekmovati z bogatimi klubi, kot sta ravno Chelsea in »arabski« Manchester City.

Kljub temu, je Wegner že večkrat dokazal, da trdo delo in pravi izbor nogometašev odtehtata silne miljone, ki jih lastniki klubov vlagajo v svoja moštva. V oči bode tudi podatek, da je bilo moštvo Arsenala, ki se je včeraj pomerilo z Boltonom, skupaj vredno deset milijonov manj, kot je Chelsea odštel za nakup Torresa.

Tudi letošnja sezona angleške premier league potrjuje, da denar v nogometu ni alfa in omega, saj je Arsenal, ki zadnjih nekaj let praktično ne zapravlja, trenutno na visokem drugem mestu (49 točk), medtem ko je zapravljivi Chelsea na četrtem mestu (45 točk).