Wenger za spremembo dopinških pravil

Povod je našel v štiriletni prepovedi nastopanja za nogometaša zagrebškega Dinama Arijana Ademija.

Objavljeno
24. november 2015 12.51
FBL-EUR-C1-ARSENAL-TRAINING
J. P.
J. P.

London - Primer nogometaša zagrebškega Dinama Arijana Ademija, ki so mu zaradi zlorabe dopinga, ki so jo odkrili na testu po dvoboju lige prvakov z Arsenalom (2:1), naložili štiriletno prepoved nastopanja, kajpak odmeva tudi na Otoku. Trener topničarjev Arsene Wenger namreč zahteva spremembo pravil, saj po njegovem ni pošteno, da zaradi dopinga niso po prstih udarili tudi Dinama in da dvoboja niso razveljavili. Senzacionalna zagrebška zmaga sicer ni ogrožena, saj bi morala biti za odvzem točk pozitivna dva igralca, za izključitev kluba iz lige prvakov pa vsaj trije.

Wenger je prepričan, da s preohlapnimi pravili Evropska nogometna zveza (UEFA) daje potuho goljufom in uporabo dopinga po klubih sprejema kot dejstvo, sam se zavzema za to, da bi kršenje protidopinških pravil avtomatično pomenilo izključitev kolektiva iz evropskega klubskega tekmovanja. »S tako čudnim pravilom se nikakor ne morem strinjati. Ne moreš reči: Okej, imamo dopingiranega igralca, izid tekme pa je regularen. To dejansko pomeni, da se z dopingom strinjaš. Seveda pa - ne glede na to, kakšna so - pravila spoštujemo in se v prvi vrsti posvečamo sami sebi in našim predstavam,« je pojasnil francoski strokovnjak.

»Rekel sem, da bi si želel boljših dopinških kontrol, in nemudoma so na naša vrata potrkali protidopinški kontrolorji, seveda pa s tem nimamo težav. Sicer pa sem zahteval več krvnih preiskav, saj zgolj testi urina niso zadostni,« je še pripomnil Wenger. Ni pa mogel držati jezika za zobmi Dinamov trener Zoran Mamić: »Gospod Wenger si lahko misli in govori, kar želi, toda odločitve sprejemajo drugje. Morda bi lahko kar sam napisal pravilnik za UEFA?«