Z letno plačo 6 milijonov evrov bi zgradil zahodno tribuno v LV

Prvi gostujoči zvezdnik, ki bo nocoj teptal zelenico v Ljudskem vrtu, je Luís Carlos Almeida da Cunha Nani.

Objavljeno
16. september 2014 22.54
Nani, 16.9.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – »Nani!« Tudi mariborski Brazilec Marcos Tavares je brez pomislekov izstrelil ime prvega zvezdnika Sportinga. Ni se zmotil, 27-letni krilni napadalec je kar 7 let preživel na Old Traffordu, od koder se je letošnje poletje vrnil k Sportingu kot posojeni igralec Manchester Uniteda.

Z vzponom in padcem se je na Old Traffordu pisala angleška zgodba hitronogega nogometaša, ki je leta 2007 prišel (zanj je ManUtd plačal 25 milijonov evrov odškodnine), da bi nekega dne stopil v čevlje rojaka Cristiana Ronalda.

Pri najboljšem angleškemu klubu zadnjih 20 let so s prihodom Nizozemca Louisa van Gaala opravili čistko, davek ostre selekcije je plačal tudi 175 cm visoki Nani. Navijači Manchester Uniteda si v oceni, ali je Nani igralec zvezniškega formata, niso enotni, prav tako si v oceni njegovih kakovosti niso enotni niti strokovnjaki. Za ene je bil precenjen, za druge podcenjen. Toda v Nanijevem primeru je vendarle treba upoštevati, da so bile stroge oči javnosti vanj uprte kot v nogometaša, ki naj bi z goli in igro nasledil Ronalda. S strojem za gole z Madeire in njegovo karizmo ter ambicioznostjo pa ni mogoče tekmovati, kaj šele, da bi nekdo hodil v njegovih čevljih. Tega ni sposoben niti najboljši Anglež iz vražje zasedbe Wayne Rooney.

Pritisk navijačev, vse večje kritike, slabša forma, predvsem pa prenova so bili odločilni, da se je Nani vsaj za eno sezono vrnil k Sportingu. V Praii, glavnem mestu Zelenortskih otokov, rojeni nogometaš ni skrival zadovoljstva, da je stopil stopničko nižje v svoji karieri, katere vrhunec bi po vsej logiki šele moral priti. Nenazadnje, zakaj ne bi bil zadovoljen! Tudi pri Sportingu bo ohranil debelo angleško plačo – 6 milijonov evrov. In še vsaj do leta 2018, kolikor ima sklenjeno pogodbo z angleškim velikanom.

»Ne, to ni korak nazaj, zanj sem se odločil zavestno. Imel sem vrsto drugih ponudb, toda odločitev o vrnitvi je bila izključno moja,« je zavrnil očitke, da je s prestopom v Sporting šel z dežja pod kap.

Unitedova merila ali negativna mnenja navijačev so nekoliko v neskladju z Nanijevimi dosežki v rdečem dresu. Že prvo sezono je začinil z imenitnim podvigom, zmago v ligi prvakov, pri kateri je imel eno od glavnih vlog. Zabil je odločilni gol v peti seriji strelov z bele točke, s katerim je United premagal Chelsea. Prav veliko Angležev si ni upalo prevzeti odgovornosti, komaj 21-letno odkritje Alexa Fergusona je imelo pogum. Pred tremi leti je »precenjeni« Nani prinesel rekordni 19. naslov angleškega prvaka. Izbrali so ga za najboljšega nogometaša Manchester Uniteda, povrhu je prišel v najožji izbor, med 23 kandidatov za naziv najboljšega nogometaša na svetu – za zlato žogo.

Nanijevo prihodnost v Manchestru je začrtala velika neumnost. Pred dvema letoma si je v povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov z Realom Madrid na Old Traffordu privoščil neumnost in si prislužil rdeči karton. Real je to izkoristil in United izločil. Ferguson pa je nato izločil Nanija, ki je v naslednjih treh sezonah zbral le 23 tekem v premier league in dosegel en sam gol.

Nanija naj bi Unitedove kariere stalo tudi nešportno življenje, čeprav kakšnega odmevnega madeža nima. Da naj bi bil len, premalo ambiciozen in nestanoviten, trdijo kritiki. Za Sporting v treh tekmah še ni dosegel gola. Naj se niz nocoj še ne konča.