Z Litovci se moramo le stepsti, pa bo

Prvi strelec slovenske nogometne reprezentance Milivoje Novaković pred drevišnjo (20.45) tekmo v Vilniusu.

Objavljeno
12. oktober 2014 01.23
11 Milivoje Novakovič (Slovenija), 9.10.2014, Maribor
 Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Vilnius – Slovenska nogometna reprezentanca je po zmagi s Švico prebudila svoje navijače, ki vnovič razpravljajo o selekciji A in njenih možnostih za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji. Pot do eura 2016 bi najlepše tlakovala morebitna zmaga na drevišnji tekmi v Litvi (20.45).

Reprezentanti že lep čas niso uživali tako glasne podpore kot po nepričakovani, toda sladki zmagi s Švico. Najtesnejši spremljevalci utripa v izbrani vrsti smo tudi na posebnem čarterskem letu z Brnika v Vilnius zaznali očitno spremembo – na Adriinem letalu CRJ900 s 86 sedeži ni bilo prostega kotička, v odpravi pa smo spet opazili nekaj znanih obrazov, ki so nazadnje spremljali Katančevo selekcijo na lanskih gostovanjih na Islandiji in Cipru.

Ne le dobro vzdušje po prvem kompletu točk v boju za Francijo 2016, Slovence so pospremile na sinočnjo generalko za drevišnji dvoboj tudi obetavne vremenske razmere v največjem mestu trimilijonske baltske državice, nad katerim je vladalo nebo brez oblačka ob temperaturi 23 stopinj Celzija. Obiskovalec Vilniusa lahko pogosto ulovi rusko ali poljsko besedo, toda glavna beseda naj bi nocoj pripadla nekemu drugemu slovanskemu narodu, je možno razbrati iz napovedi, ki prihajajo iz tabora gostujoče reprezentance. Izbranci selektorja Srečka Katanca so preizkusili umetno travnato površino na majhnem štadionu Žalgirisa, okrog katerega je veliko več različnih dreves, kot pa sedežev na njem. Gostiteljem tudi zavoljo evforičnega začetka kvalifikacij (zmagi nad San Marinom in Estonijo) ne bo težko prodati približno 5000 vstopnic, saj Litovci verjamejo, da lahko po Estoncih presenetijo še uglednejšo reprezentanco Slovenije.

Tudi Milivoje Novaković, najboljši strelec tega reprezentančnega rodu, ki je minuli četrtek prekinil enoletni strelski post Slovenije, pričakuje visoko motivirano domačo zasedbo, ki bo igrala na meji dovoljenega. »Formula za naš uspeh je znana: sprejeti moramo to igro. Poskušali bomo igrati še bolj agresivno kot proti Švici, na igrišču moramo pustiti zadnji atom moči in ostati osredotočeni na naloge, ki nam jih bo razdelil selektor, do zadnje sekunde tekme. Časa za počitek in praznovanje bo dovolj potem,« je prepričan Novaković, ki je v 79. minuti četrtkove tekme prizemljil navidez boljše Švicarje, Slovenijo pa vrnil v igro za šampionat na stari celini.

»Saj se ve, kdo je moral prevzeti odgovornost. Potem ko nas je dolgo reševal Handanović, sem si žogo postavil na belo točko jaz. Z Birso, ki pa je predtem že zapustil igro, sva namreč odgovorna za izvajanje enajstmetrovk,« se je za hip še ustavil pri Švici izkušeni napadalec, ki je tedaj še povečal prednost pred Zlatkom Zahovićem na posebni lestvici najstarejših strelcev za Slovenijo. Napadalec Šimicuja je na dan tekme proti Švici dopolnil 35 let, 4 mesece in 22 dni, dobri dve leti več kot Zahović po njegovem 35. golu.

Ljubljančan pričakuje zahtevno preizkušnjo na umetni travi, na katero Slovence vežejo mešani spomini; proti Rusom so bili na njej nemočni, kljub temu pa so tedaj iztržili »mundialski« poraz z 1:2. »Gotovo so Litovci bolj vajeni igrati na takšni podlagi, toda lahko se le prilagodimo in sprejmemo enaka pravila za vse. Kot sem že napovedal: morali se bomo 'stepsti', kot smo se 'stepli' s Švicarji, potem verjamem, da bomo nagrajeni. Gotovo pa se nam obeta drugačna tekma, ki bi bila lahko bolj podobna tisti iz Talina. Le razplet bo drugačen,« je napovedal Novagol, ki ima zavoljo igranja na Japonskem med vsemi reprezentanti v nogah največ minut igre – v letošnji sezoni je nanizal 30 tekem, statistiko pa ozaljšal s 14 goli in 5 podajami.

Tekma v Vilniusu bo po njegovem najmanj tako pomembna kot zadnja s Švico. »V četrtek smo odgovorili nekaterim kritikom, ki so imeli besedo v zadnjem času. S pomočjo navijačev, ki nas v Mariboru le stežka razočarajo, smo presegli sami sebe in premagali 10. reprezentanco na svetu. Lahko se jim le zahvalimo. Ostati moramo močni in enotni, ne smemo dovoliti, da se drugi vmešavajo v reprezentanco. Zaradi tega in seveda lestvice bi bil uspeh v Litvi še toliko bolj pomemben,« je zaključil pogovor 35-letnik iz ljubljanskih Novih Jarš, ki pa v zadnjih letih, ko se vrne v Slovenijo, domuje v Radomljah.