Z Mariborom prihaja v Kidričevo tudi duh Evrope

Nogometaši Maribora bodo pred preizkušnjo evropske lige proti Panathinaikosu danes gostovali pri Aluminiju.

Objavljeno
15. september 2012 14.28
Posodobljeno
15. september 2012 15.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.11.2011 RADUJKO DALIBOR FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Pet točk naskoka ima Maribor pred prvima zasledovalcema in pred zadnjim dejanjem prve četrtine prvenstva, v katerem seveda ni neznank o zmagovalcu. Vprašanje je le, kdo si bo priigral druge evropske vozovnice. V 9. kolu bosta danes tekmi v Kidričevem in Velenju, jutri pa še v Kranju, Domžalah in Kopru.

Kidričevo: Aluminij – Maribor (sobota, Damir Skomina, 16):
Življenje v vijolično obarvanem Kidričevem bo zastalo, v športnem parku pa bo pokalo od veselja, saj na prvi službeni obisk prihaja šampion izpod Kalvarije. »Hvala bogu,« so navdušeni gostitelji pod taktirko večnega predsednika Zvonka Jevšovarja, sicer enega najpogostejših obiskovalcev Ljudskega vrta in nogometnega entuziasta, ki bi bil lahko vzor marsikateremu prvoligaškemu prevzetnežu. Blagajnik bo naposled sešteval zaslužek od vstopnic, žar bo delal sto na uro. Na igrišču pa bo nekaj evropskega pridiha, Aluminij bo namreč zadnji tekmec pred Panathinaikosom, ki bo v četrtek prvi gost Ljudskega vrta v evropski ligi. Zmagovalec – z ali brez rezervistov – je lahko le Maribor. Tudi domači fantje so bili, so in bodo vijolični po srcu in duši – Tomaž Murko, Marko Drevenšek, Marko Kmetec, Mitja Rešek ... trener Bojan Flis?

Velenje: Rudar – Gorica (Bojan Mertik, 19): Andrej Goršek ni izkoristil svojih pet minut. Da nima čudežnih trenerskih prijemov, je razkrilo nekaj tekem v samostojni trenerski vlogi. Kljub vsemu pa je izbira nekdanjega kapetana najboljšega reprezentančnega rodu Aleša Čeha za novega trenerja presenetljiva. Čeh bo v svoji maniri – iz sence – spremljal prvo tekmo, prvi delovni dan pa bo imel šele v ponedeljek. Z nakupom v zadnji minuti, Daliborjem Radujkom, so se Velenjčani okrepili. Kaj je slabega? Goričani zmagujejo takrat, ko naj bi bili najbolj ranljivi. Po kidriški in domžalski klofuti so ...

Kranj: Triglav – Olimpija (nedelja, Slavko Vinčič, 16):
Gorenjci so med odmorom okusili seria A, ampak izkušnje s trening tekem z uglednimi evropskimi moštvi niso kaj prida. Ko so leteli po zraku po zmagi na Wolfsburgom, so v Velenju dobili petardo. V Bologni so izgubili (0:3)! Proti Olimpiji bi bili zadovoljni tudi z 0:0, kaj šele z zmago. A je ne bo. Ljubljančani so še visokih motivov po menjavi trenerja. Do prvega poraza!

Domžale: Domžale – Mura (Peter Šart, 19): Je odmor ustavil domžalski nalet? V uglašenemu kolektivu brez velikih zvezdnikov in vrsto potentnih mladeničev so sicer ohranili visoko delovno temperaturo, ki jih je ponesla tik pod vrh, toda bolj, kot ohranjanje svoje forme, bi jih lahko zmotilo soboško obnavljanje moči in forme. Na čelu Mure ostaja Miroslav Topić, rešil se je z nizozemski investitorji, ki so poleg sladkih besed obljubili še 500.000 evrov letnega vložka.

Koper: Luka Koper – Celje (Mitja Žganec, 20): Po mesecih brezvladja je Andrej Poljšak sedel na predsedniški stolček, glavno besedo bo imel še naprej Ante Guberac, igralce pa bo novačil Mladen Rudonja. Za derbi bo imel trener Milivoj Bračun zaradi poškodb na voljo manj adutov. Toda ni težava v tem, da jih ne bo imel, pač pa v profilu igralcev, ki naj bi začeli tekmo. V Stožicah se je izkušeni Bračun osmešil s počasneži na spolzkem igrišču, nova zmota bi ga lahko drago stala. Razen, če so mu ljubljansko pomoto svetovali! O Celjanih zaenkrat še vedno vse najlepše. Tudi Marjan Pušnik že kar dolgo drži pravo smer.