Za Andraža Šporarja dvoboj Hannover – Basel

Pred rekordnim prestopom: najboljši strelec 1. SNL Andraž Šporar že končal jesenski del sezone.

Objavljeno
04. december 2015 20.36
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Andraž Šporar bo, če ne bo presenetljivega zasuka, prihodnji teden novi slovenski rekorder. Prestop s 17 goli najboljšega strelca 1. SNL v tej sezoni v tujino je tako rekoč neizogiben. Vprašanje je le še, kdo bo zmagal v dvoboju dveh najresnejših kandidatov za 21-letnega Ljubljančana, nemški Hannover, švicarski Basel ali kdo tretji.

Sedemnajstkratni švicarski prvak, prav tolikokrat udeleženec lige prvakov – v tej sezoni ga je na zadnji stopnički za uvrstitev v LP izločil Maccabi iz Tel Aviva – je finančno močnejši, kot je nemški prvoligaš Hannover. Odškodnina za Olimpijo se bo sukala okoli treh milijonov evrov, kar bi bilo za igralca iz SNL največ doslej. Na vrhu največjih slovenskih prestopov je sicer Šempetrčan Etien Velikonja, ki je iz Maribora v valižanski Cardiff prestopil za dva milijona evrov odškodnine.

Basel sodi v kategorijo klubov iz višjega srednjega razreda in je »tovarniško« moštvo enega od največjih svetovnih farmacevtskih podjetij Novartis. Basel je zato finančno trdno stoječi klub, ki ni odvisen od prodaje igralcev. Hannover je postal stabilen nemški prvoligaš, potem ko je Nemčija leta 2006 gostila svetovno prvenstvo, toda v evropskih pokalih ne nastopa prav pogosto. Dvakratni nemški prvak, ko še ni bilo enotne bundeslige (1938, 1954), je nazadnje v Evropi igral v sezoni 2012/13, po sinočnjem porazu proti Schalkeju v Gelsenkirchnu zaseda 14. mesto v DP. Basel je v letošnji evropski ligi na vrhu skupine I, v kateri je tik za njim Fiorentina, v DP je prepričljivo na vrhu.

»Lahko potrdim samo to, da za Andraža vlada veliko zanimanje. Basel in Hannover sta najresnejša kandidata,« je na vprašanje o Šporarjevi prihodnosti odgovoril njegov zastopnik Amir Ružnić.

Ali je Šporar, ki bi raje igral za »bundesligaša«, že zaključil slovensko in Olimpijino zgodbo, bo znano jutri v derbiju z Domžalami. Gostujoči dvoboj z Zavrčem naj bi Šporar izpustil zaradi lažje poškodbe stopala, toda verjetnost, da bi v zadnjih dveh tekmah še nastopil v zeleno-belem dresu, so sila majhne. Še najmanjša je prav jutri, saj Domžale igrajo brez preračunljivosti in ostro. Nihče ne želi tvegati možnosti poškodbe, ki bi lahko preprečila prestop. Misel o poškodbi pošteno vznemirja tudi predsednika Olimpije Milana Mandarića. Ugledni poslovnež je sicer dejal, da bi rad videl, da bi Andraž tudi spomladi zabijal gole za šampionsko Olimpijo, a bo silno težko zavrnil ponudbo, ki bi tudi povrnila nekaj denarja v proračunsko vrečo. Iz nje je namreč za novince izpuhtelo več evrov, kot je načrtoval poslovnež Mandarić, ki seveda ni Božiček, ki bi denar kar podarjal.

Kot je znano, je Mandarić za odhod predhodnika Izeta Rastoderja in da je prevzel vajeti kluba, plačal kar 4 milijone evrov, še najmanj pol tega zneska ga bo stal vložek v sezono.

Predsednik Olimpije je zatrdil, da klub še ni prejel uradne ponudbe za Šporarja. Toda na začetku prihodnjega tedna bodo z zainteresiranimi klubi opravili še zadnje pogovore, na podlagi katerih, se bo tudi Šporar odločil, kje bo nadaljeval svojo kariero. In tudi Mandarić želi razrešiti vse neznanke, da bi se potem lahko brez skrbi vrnil v ZDA.