Za EP 2020 tudi Hrvati in Srbi

UEFA je v svoje vrste sprejela Gibraltar in se strinjala z zimskim SP v Katarju.

Objavljeno
20. september 2013 21.33
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Seje izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (UEFA) niso drugačne od sej podobnih delovnih teles v drugih panogah. Včerajšnji vrh UEFA v Dalmaciji je bil vendarle bolj odmeven: prvi mož Michel Platini je spet izzval predsednika svetovne zveze (FIFA) Seppa Blatterja in potrdil, da se v nogometu obetajo organizacijske spremembe.

Evropska nogometna družina je v luksuznem dubrovniškem hotelu Palace izrekla dobrodošlico Gibraltarju, 54. članici UEFA, ki bo imela v sezoni 2014/15 po en klub v kvalifikacijah za evropsko ligo in ligo prvakov. Udeleženci posveta, med katerimi sta bila tudi generalni sekretar NZS Aleš Zavrl in predsednik Aleksander Čeferin, so obravnavali tudi bolj polemične teme, ki bodo vplivale na nadaljnji razvoj nogometne igre in institucionalnega okolja.

V sezoni 2015/16 bo zaživela novost v kvalifikacijah za evropsko ligo: poraženci finalov pokala v posameznih državah ne bodo več igrali v evropski ligi kot doslej (če se je zmagovalec uvrstil v kvalifikacije za ligo prvakov), to mesto bo namreč pripadlo najvišje uvrščenemu klubu, ki se ni uvrstil v Evropo prek državnega prvenstva. Na »star« način, denimo, je letos igralo dve tekmi v Evropi tudi Celje. Platini je tudi razkril, da so evropski klubi – po zaslugi denarnega ferpleja – v poslovnem letu 2012 prvič po šestih letih zmanjšali svojo kumulativno zadolženost, in sicer za 600 milijonov evrov.

UEFA bo spremenila sistem kvalifikacij za nastope na evropskih in svetovnih prvenstvih po letu 2018, ko bo mundial obiskal Rusijo, toda v okviru obstoječega koledarja (februar, marec, junij, september, oktober, november, torej brez avgusta) in z enako pogajalsko močjo vseh 54 članic UEFA. Hkrati so bili delegati na včerajšnji seji izvršnega odbora UEFA – ta je sledil po strateškem sestanku – enotni: »Svetovno prvenstvo leta 2022 ne bo moglo biti poleti v Katarju.« UEFA sprejema možnost igranja SP januarja 2022, čemur za zdaj nasprotuje združenje evropskih klubov. »V vsakem primeru je zdaj žogica na strani predsednika FIFA Seppa Blatterja,« je zatrdil Platini. Francoz se je spet izmikal odgovoru na vprašanje, ali bo čez dve leti kandidiral za naslednika Švicarja na čelu svetovne zveze. »Odločitev bom sporočil najpozneje po koncu SP v Braziliji.« Vrh UEFA je oblikoval tudi posebno delovno telo, ki bo proučilo možnost za uvedbo bolj transparentnih prodaj igralcev med klubi v slehernem prestopnem roku.

Znano je tudi, da se za (so)organizacijo EP 2020, ki bo ob 60. obletnici prvega eura v 13 evropskih mestih, poteguje 32 držav: ob vseh zahodno- in južnoevropskih državah tudi Finska, Švedska, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Makedonija, Hrvaška (Zagreb), Srbija, ... Obe polfinalni tekmi in finale bodo v isti državi, enako kot leta 1960, ko je šlo v Franciji za finale Sovjetska zveza : Jugoslavija (2:1).